Intră acum și în grupul de
Direcția de Sănătate Publică Județeană Suceava a anunțat, joi, că a primit vizita reprezentanților Centrului Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile (CNSCBT) și Organizației Mondiale a Sănătații (OMS), Biroul pentru România, efectuată pentru culegerea datelor necesare studiului MS-INSP CNSCBT-OMS privind cauzele ratei peste medie a mortalității în epidemia actuală de rujeolă.
Potrivit sursei citate, Ministerul Sănătății, împreună cu Institutul Național de Sănătate Publică prin Centrul Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile și Organizația Mondială a Sănătății, cu sprijinul Centrului de Control al Bolilor din Atlanta – SUA, realizează un studiu epidemiologic în scopul identificării cauzelor mortalității peste medie înregistrate în România în cursul actualei epidemii de rujeolă.
„Conform datelor INSP, rata deceselor provocate de rujeolă în populația infantilă de la declanșarea epidemiei în România, în februarie 2016, este de 4 la o mie de cazuri, mult peste cea cunoscută în literatura de specialitate, de 1-2 cazuri la o mie de copii diagnosticați cu rujeolă. Numărul total de cazuri confirmate cu rujeolă raportate până la data de 04.01.2019 este 15.600, din care 59 de decese. În acest context, rezultatele acestui studiu sunt de cea mai mare importanță pentru Guvernul României, Ministerul Sănătății și organizațiile internaționale partenere”, precizează DSP Suceava.
Ipotezele privind factorii de risc pe care acest studiu le va testa sunt: afecțiunile de sănătate asociate expunerii la rujeolă, co-morbidități, co-infecții cu alte virusuri circulante, în special, gripă și accesul dificil la servicii de sănătate, în special pentru persoanele cu domiciliu în zone rurale, statusul vaccinal, se menționează în comunicat.
Totodată se subliniază că dr. Aurora Stănescu, medic primar epidemiolog la CNSCBT și dr. Cassandra Butu, medic primar sănătate publică la OMS s-au întâlnit cu conducerea DSPJ Suceava și cu întreg personalul Compartimentului de supraveghere epidemiologică și control boli transmisibile cu care s-au purtat discuții despre particularitățile epidemiei actuale de rujeolă, dificultățile întâmpinate în teren în eforturile de creștere a acoperirii vaccinale, precum și despre identificarea unor soluții.
Specialiștilor CNSCBT și OMS le-au fost prezentate camera frigorifică pentru păstrarea vaccinurilor, Laboratorul de diagnostic și investigare în sănătate publică și au fost impresionați de nivelul dotărilor, pregătirea și dedicația personalului.
Directorul executiv al Direcţiei de Sănătate Publică Suceava, medicul Liliana Grădinariu, a declarat pentru NewsBucovina că în anul 2018, în judeţul Suceava au fost 213 cazuri de rujeolă, fiind înregistrate şi două decese.
Grădinariu a spus că cele mai multe cazuri de îmbolnăvire s-au înregistrat la copii cu vârste de sub 6 ani.
Ea a precizat că rata de vaccinare antirujeolică este de aproximativ 80 la sută în judeţul Suceava subliniind că vaccinarea este singura metodă de prevenire a îmbolnăvirilor de rujeolă, care este o boală extrem de contagioasă.(N.B.)
Intră acum și în grupul de