Intră acum și în grupul de
Autorităţile sucevene vor trebui să conceapă o ofertă atractivă pentru desemnarea de operatori de gaze naturale în localităţile incluse în programul „Suceava-Utilităţi şi mediu la standarde europene”, a declarat miercuri, vicepreşedintele CJ Suceava, Daniel Cadariu. El a arătat că în urma unei analize făcute cu specialişti ai Ministerului Economiei s-a constatat că la ultimele două licitaţii organizate au fost mai multe firme interesate, dar că acestea nu s-au mai prezentat la licitaţie, pachetul ofertat fiind neinteresant pentru investitori. „În urma discuţiilor cu specialişti din Ministerul Economiei a rezultat că motivul principal pentru care s-a întârziat în stabilirea unui operator este valoarea foarte mare a investiţiei ce ar urma să fie realizată de câştigător, iar pe fondul de criză nu a existat interes”, a spus Cadariu.
Astfel, vicepreşedintele CJ Suceava a arătat că la licitaţia din 3 iulie 2008, când s-a scos la licitaţie operarea de gaze naturale pentru 34 de localităţi, au fost achiziţionate şapte caiete de sarcini, fără să fie depusă o ofertă, iar în 21 decembrie 2008, când s-a scos la licitaţie operarea pentru două zone, cu opt şi zece localităţi, au fost cumpărate câte şase caiete de sarcini, dar fără să fie depuse oferte. El a mai menţionat că Ministerul Economiei va organiza o altă licitaţie pentru desemnarea operatorului, pe pachete mult mai mici, de două sau chiar o localitate. „Aceasta este singura şansă ca în municipiul Câmpulung Moldovenesc sau în Vatra Dornei şi localităţile adiacente să fie selectat un operator de gaze naturale pentru ca investiţiile făcute în magistralele de transport să fie funcţionale”, a explicat Daniel Cadariu.
Societatea Bucovina Ecoterm Gaz SA Suceava, care are ca acţionari CJ Suceava şi localităţile beneficiare ale proiectului de utilităţi, a câştigat, în urmă cu trei ani, licitaţia pentru desemnarea operatorului de gaze naturale în judeţ, dar licitaţia a fost contestată de unul dintre participanţi şi, ulterior, procesul-verbal al licitaţiei a fost anulat în instanţă. După această licitaţie anulată, Ministerul Economiei şi Finanţelor a organizat, în luna iulie şi în decembrie 2008, licitaţii în vederea desemnării operatorului de gaze naturale în localităţi sucevene incluse în programul “Suceava-Utilităţi şi mediu la standarde europene”, dar la care nu a fost niciun ofertant. Pentru realizarea investiţiilor în cadrul acestui proiect, Consiliul Judeţean Suceava a obţinut un credit cu garanţii guvernamentale în valoare de 86,3 milioane de euro, finanţatorul fiind Deutsche Bank Londra.
Intră acum și în grupul de