Intră acum și în grupul de
Contestatarii Bucovina Rock Castle au prezentat, miercuri, în plenul Consiliului Județean Suceava motivele pentru care cer interzicerea acestui festival de rock care se organizează din 2010, dar concluziile comisiilor de specialitate și opiniile prezentate de consilierii județeni în favoarea continuării acestui festival i-a deranjat, ei amenințând că vor bloca, prin instanță, alocarea de fonduri pentru acest festival de rock și a tuturor concertelor din zona Cetății de Scaun.
Președintele CJ Suceava, Gheorghe Flutur, a spus că în baza memoriului pe care l-a primit, inclusiv în cutia poștală de acasă, a cerut comisiei de specialitate din Consiliul Județean Suceava să analizeze cererea, dar și Consiliului Consultativ Artistic al Centrului Cultural Bucovina.
Consilierul județean Radu Pentiuc, președintele comisiei de specialitate din CJ Suceava, a spus că Festivalul Bucovina Rock Castle va organiza în acest an a noua ediție și că în urma discuțiilor s-a decis ca acest festival să fie organizat în continuare.
El a spus că acest festival este un act cultural, artistic și că atrage mii de tineri din județul Suceava, din țară și străinătate și că nu a găsit vreo interdicție legală pentru organizarea de concerte rock.
„A interzice un asemenea act artistic ar însemna, pe de o parte discriminare. Pe de altă parte, noi toți trăim într-o societate foarte diversificată. Suntem diverși și cred că trebuie să existe toleranță din partea celor care nu agreează prin neparticipare”, a spus Pentiuc.
El a spus că inclusiv organele de ordine au arătat că nu au existat probleme deosebite pe perioada festivalului de rock.
Și Consiliul Consultativ Artistic al Centrului Cultural Bucovina a apreciat că acest festival internațional de rock trebuie să se organizeze în continuare.
Directorul Muzeului Bucovinei, Emil Ursu, a precizat că potrivit legislației, este interzisă organizarea de evenimente artistice în zona monumentelor istorice, doar dacă sunt lăcașuri de cult și doar în timpul oficierii serviciului religios.
Unul dintre contestatari, Ionel Butnariu, le-a transmis însă consilierilor județeni că acest concert nu va fi organizat anul acesta pentru că va fi emisă o hotărâre judecătorească
„Noi vom contesta la Tribunal. Tot la Tribunal vom contesta ca CJ Suceava, Muzeul Bucovinei și Centrul Cultural să nu mai organizeze concerte în șanțul Cetății”, a spus Butnariu.
El crede că Centrul Cultural Bucovina nu este îndreptățit să organizeze concerte rock, ci să promoveze tradițiile bucovinene și că pe banii CJ Suceava trupele să cânte piese cu versuri cu înjurături sau care îndeamnă la violență.
„Este inadmisibil ceea ce faceți. Risipa banului public. Este jalnic ce faceți. Noi am venit cu o nouă cerere: Faptul că ați dat opt ani de zile bani pentru aceste concerte rock, să ne dați și nouă bani ca și oameni religioși să avem și noi un anumit drept”, a spus Butnariu.
Consilierul județean Dan Ioan Cușnir le-a transmis acestora că el ascultă Rock FM, este creștin ortodox și nu are nicio legătură cu satanismul.
„În vremurile pe care le trăim avem nevoie de diversitate”, a spus Cușnir.
„Chiar dacă la unele concerte rock se strigă înjurături de pe numerele auto, eu vă zic că din punctul meu de vedere acest festival în Suceava trebuie să aibă loc pentru că Suceava are nevoie și de jazz și de muzică clasică și de muzică rock”, a spus Cușnir.
El le-a transmis că îi poate înțelege pe aceștia că nu sunt de acord cu acest festival de muzică rock, dar că el, ca unul dintre organizatorii Festivalului Simfonii de Toamnă, a constatat că tot ei au fost și cei care au împărțit pliante că acest concert simfonic este satanist, cu mesaje masonice.
„Dacă și Simfonii de Toamnă este festival satanist, eu nu mai înțeleg”, a spus Cușnir care a subliniat că trebuie ca Bucovina Rock Castle trebuie să continue.(T.B.)
Intră acum și în grupul de