Intră acum și în grupul de
Managerul Spitalului Județean de Urgență Suceava, economist Vasile Rîmbu, a explicat, miercuri, într-o conferință de presă, că pentru implementarea sistemului anti-mită din această instituție este nevoie și ca cei din exteriorul spitalului să nu ofere mită și să sesizeze orice încercare de a se continua cu acest sistem.
El a arătat că practicile de stimulare, de obținere a unor servicii medicale cu prioritate sau poate mai de calitate decât pentru ceilalți trebuiesc reduse prin efortul tuturor celor implicați.
„Noi vrem să reducem fenomenul în interior, dar dacă din exterior, indiferent cine, pacientul, aparținătorul, vine să obțină prin orice mijloace servicii medicale preferențiale, nu ajungem nicăieri, la niciun rezultat. Va trebui ca toată lumea să cupleze și să renunțe la niște obiceiuri, la niște reflexe”, a spus Vasile Rîmbu.
El a explicat că managementul spitalului introduce măsuri de prevenție și că nu este abilitat prin lege să constate și să aplice sancțiuni, ci doar de ordin administrativ și disciplinar.
„Aș îndemna să fim judecați prin prisma intențiilor noastre, de a lua în seamă aceste reguli. Eu cred că faptul că încerăm să facem ceva trebuie de luat în seamă și de încurajat. Vom avea foarte mult de lucru, dar cred că o vom rezolva până vom ajunge la situații suportabile. Ținta este ca toți pacienții să fie puși pe sistem de egalitate”, a spus Vasile Rîmbu.
El a arătat că în completarea măsurilor luate până în prezent au fost introduse camere de luat vederi în toate secțiile și că sistemul se va extinde.
„Unii se simt urmăriți. Noi nu urmărim pe nimeni. Urmărim activități și atitudini, nu oameni”, a spus managerul SJU Suceava.
El consideră că și implementarea începând cu 1 februarie a planului de îngrijiri va contribui la reducerea acestui fenomen pentru că pacienții vor ști ce servicii au primit și care sunt serviciile trecute în fișă.
Întrebat dacă au fost cazuri când cadre medicale au reclamat că aparținătorii au vrut să ofere bani, el a răspuns că în astfel de situații personalul medical este discret..
Vasile Rîmbu a mai spus că toate situațiile trebuiesc reclamate și că vor fi luate în considerare semnalele serioase.
„Vor fi luate în considerare semnalele serioas, nu presupunerile sau poeziile. Ne ajută foarte mult și monitorizarea. În birourile noastre sunt monitoarele care dau imagini din toate secțiile spitalului”, a spus managerul SJU Suceava care a adăugat că șefii de secții au acces la imaginile din secțiile lor.
De menționat este că și controlul acces și de pontaj este monitorizat video.
El a explicat că nu numai doctorii și personalul intră în spital și că din acest motiv trebuie să fie o monitorizare permanentă.
„E o instituție cu grad ridicat de risc și trebuie să știi tot timpul cine intră, cum intră, ce atitudine are. Nu se adresează doar personalului. Se mai și fură, se mai distruge, de la bucătărie până la blocul operator”, a spus Rîmbu.
El a menționat că va fi făcută o nouă instruire cu infirmierele privind măsurile impuse mai ales că acestea nu realizează că prin atitudini pot afecta grav munca medicilor și asistentelor.
„Au acea rezervă că au terenuri, porci, cresc animale și aici vin să-și facă bani de pensie sau numerar pentru domeniul în care activează și nu au nicio aplecare pentru a se rezolva anumite chestii urâte ca imagine pentru munca unui doctor”, a spus Rîmbu.
El consideră că toți trebuie să fie atenți asupra fenomenului.
„Va trebui să fim atenți toți. Și cei care dau și cei care sunt lângă cei care dau. Pacientul nu trebuie să dea”, a spus managerul SJU Suceava.
El susține că trebuie descurajate practicile care deranjează cel mai mult, iar pacientul poate să sesiseze practici incorecte la telefonul dedicat, la adresa de email, dar și personalul de pe secție.
Spitalul Județean Suceava a fost certificat pe standardul internațional anti-mită având ca obiectiv reducerea „practicilor incorecte” fiind vizată atât prevenirea cât și descurajarea comportamentelor inadecvate legate de activitatea medicală. (T.B.)
Intră acum și în grupul de