Intră acum și în grupul de
Aglomeraţie mare la sediul Direcţiei Sanitar – Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Suceava, după ce a intrat în vigoare norma sanitar veterinară şi pentru siguranţa alimentelor privind procedura de înregistrare a activităţilor de vânzare directă şi/sau cu amănuntul a produselor alimentare de origine animală sau nonanimală, precum şi a activităţilor de producţie, procesare, depozitare, transport şi comercializare a produselor alimentare de origine animală. „La vânzare directă avem înregistrate de la începutul anului şi până acum 48 de unităţi ce produc miere, 12 cu lapte-ouă, 27 numai cu lapte, 2 cu peşte şi 1 cu vânat. La cele cu vânzare cu amânuntul avem 13 carmangerii, 12 măcelării, 10 centre de prelucrare a laptelui de vacă, 55 centre prelucrare lapte ovină, 66 depozite alimentare, 54 de laboratoare cofetărie-patiserie, 27 de stupine, 102 fast-food, 6 hypermarketuri, 29 supermarketuri, un număr de 414 baruri, 103 pensiuni turistice, 82 cantine, 227 restaurante, 9 pizzerii, 2004 magazine alimentare mixte”, a precizat şeful DSVSA Suceava, Petrea Dulgheru. Acesta a declarat că se aşteaptă ca numărul unităţilor cu vânzare directă şi cu amănuntul, care acum depăşeşte 3.300, să ajungă la aproape 5.000.
Petrea Dulgheru a ţinut să precizeze că, pentru ca micii producători – fermieri, crescători de animale – să poată să vândă produsele obţinute de la animale, trebuie să se înregistreze la DSVSA în vederea obţinerii „Documentului de înregistrare sanitar – veterinară”, act ce reprezintă de fapt un fel de autorizaţie. „În vederea obţinerii acestui document, micii producători trebuie să depună la DSVSA o cerere tip şi să achite o taxă în valoare de 10 lei pentru produse primare, de genul lapte crud, ouă, miere, peşte şi, respectiv 300 lei pentru produsele procesate- produse lactate, produse din carne.
„Documentul de înregistrare se obţine de la noi în maxim 24 de ore, dar dacă au toate documentele necesare, se poate şi mai repede”, a mai spus Petrea Dulgheru.
Intră acum și în grupul de