Intră acum și în grupul de
Programul de prevenire a accidentelor în județul Suceava va include analize care nu au o aparentă legătură cu evenimentul rutier, cum ar fi localul în care victimele au consumat alcool, sau modul în care a fost montat pneul care a explodat la un microbuz, a declarat, joi, purtătorul de cuvânt al Poliției Județene Suceava, comisar șef Ionuț Epureanu.
Comisarul șef de poliție Ionuț Epureanu a spus că programul de prevenire a accidentelor rutiere este adaptat nu doar specificului județului Suceava, ci și fiecărui eveniment rutier înregistrat în 2018 și la prima perioadă a anului 2019.
„Sunt evenimente rutiere pe care le vom analiza separat. Am început deja cu evenimentul de la Vadu Moldovei.S-au dispus primele măsuri privind evenimentul rutier de atunci, mă refer de la o fază incipientă, respectiv locația unde au consumat persoanele respective alcool. Accentul nu e neapărat acolo ci în conștiința personală, educația rutieră pe care au avut-o șoferul sau tinerii respectivi”, a spus Epureanu.
El a explicat că se înceracă analiza de la puncte care nu au neapărat o aparentă legătură cu evenimentul rutier, dar care își pun amprenta în mod cât se poate de dramatic și de tragic pe cifra de 84 de persoane care au murit în accidente în 2018.
Epureanu a mai spus că în cazul unui eveniment rutier recent, de la Sasca-Cornu Luncii, s-a început o analiză prin specialiști.
„Este greu până la urmă. Pornești de la imaginea pe care ai văzut-o acolo, rămâi cu strigătele rudelor care vin acolo care parcă sunt mai grave decât evenimentul rutier în sine și te întrebi ce ai fi putut face. În cadrul cărui program ai fi putut să previi evenimentul rutier respectiv? Mergi pe la Drăgușeni pe unde au intrat cu microbuzul respectiv, mergi pe urmele trasate de criminalist, aproape 800 de metri de bucăți de pneu aruncate și descoperi, ca la accidentele aviatice, că a pornit de la un lucru: explozia unui pneu. O fi fost achiziționat de la o firmă care nu avea toate avizele, poate a fost montat de o persoană care nu era abilitată. Unde s-a întâmplat? În zona Pașcanilor. Se pierde legătura cu momentul inițial”, a spus Epureanu.
Purtătorul de cuvânt al Poliției sucevene a amintit că dacă în luna ianuarie nu s-a înregistrat niciun accident mortal, dar că vineri, 8 februarie, a fost o zi neagră în care au murit cinci persoane în patru accidente rutiere și că este foarte greu de prevenit astfel de accidente.
„Hazardul nu pot să-l prind în niciun modul al acestui program”, a spus Epureanu.
El a mai anunțat că una dintre măsurile ce vor fi luate prin acest program este montarea a încă trei panouri care imită autospeciale de poliție care să fie amplasate pe marginea unor drumuri, unul urmând să fie montat în zona Cornu Luncii, precizând că cele montate deja au avut un efect bun în calmarea traficului.
Epureanu a mai spus că pentru acțiuni de prevenți va aduce din nou „bicicleta beată”, dar și ochelarii cu valori de alcoolemie și simulatorul de centură de eveniment rutier.
„Încercăm”, a spus comisarul șef care crede că rezultatele acestui program vor fi cuantificate prin reducerea numărului de accidente.
El consideră că acest program poate constitui începutul pentru mult mai mult, despre acea conștiință a participanților la trafic, fie pietoni sau șoferi.(T.B.)
Intră acum și în grupul de