Intră acum și în grupul de
Adunarea Generală a Procurorilor din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Suceava a decis, vineri, declanșarea acțiunii de protest față de OUG 7/2019 și solicită tuturor factorilor decizionali implicaţi în procesul legislativ să respecte Constituţia României în cadrul procesului de legiferare prin intermediul emiterii ordonanţelor de urgenţă și să respecte recomandările Comisiei de la Veneţia, G.R.E.C.O. şi M.C.V., ca standarde minime obligatorii pentru organizarea şi funcţionarea unui stat de drept.
Astfel, potrivit unui comunicat de presă Adunarea Generală a Procurorilor din PJ Suceava a luat în discuţie exprimarea unui punct de vedere cu privire la modificarea legilor justiţiei, respectiv Legea nr. 303/2004 şi Legea nr. 304/2004 şi s-a supus la vot punctul de vedere cu privire la modificările legislative determinate de adoptarea Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului din data de 19.02.2019, publicată în Monitorul Oficial al României nr. 137/20.02.2019.
„În urma votului exprimat, în unanimitate, Adunarea Generală a Procurorilor din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Suceava şi-a însuşit în întregime opiniile exprimate de către Adunările Generale ale Procurorilor din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Braşov Parchetului de pe lângă Judecătoria Braşov și Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, în şedinţele din datele de 20.02.2019 și 21.02.2019, cu privire la modificările legislative adoptate prin Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului din data de 19.02.2019, publicată în Monitorul Oficial al României nr. 137/20.02.2019”, se arată în comunicat.
Totodată, în unanimitate, Adunarea Generală a Procurorilor din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Suceava apreciază că modificările legislative creează premisele unei legislaţii imprevizibile, prin raportare la angajarea răspunderii disciplinare în situaţia neîntrunirii condiţiei „bunei reputaţii”, în măsura în care definiţia acestei noţiuni nu este prevăzută de lege.
„Modificările legislative generează o situaţie de imprevizibilitate şi inechitate prin raportare la stabilirea unor condiţii subiective de accedere în funcţiile de conducere din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, Direcţie Naţională Anticorupţie (D.N.A.) şi Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (D.I.I.C.O.T.).”, se arată în comunicat.
Procurorii suceveni consideră că dispoziţiile Ordonanţei de Urgenţă relevă o încălcare a principiului colaborării dintre puterile statului prin adoptarea unei legislaţii cu nerespectarea condiţiei obţinerii avizului consultativ din partea Consiliului Superior al Magistraturii.
Având în vedere votul exprimat, Adunarea Generală a Procurorilor din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Suceava a luat în discuţie adoptarea unei forme de protest graduale față de modificările legislative menţionate.
„În unanimitate, Adunarea Generală a Procurorilor din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Suceava a votat în sensul că procurorii din cadrul parchetului declară începerea protestului începând cu data de 22.02.2019, ora 12:00”, se menționează în comunicat.
Totodată, în unanimitate, Adunarea Generală a Procurorilor din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Suceava a decis să solicite tuturor factorilor decizionali implicaţi în procesul legislativ să respecte Constituţia României în cadrul procesului de legiferare prin intermediul emiterii ordonanţelor de urgenţă și să respecte recomandările Comisiei de la Veneţia, G.R.E.C.O. şi M.C.V., ca standarde minime obligatorii pentru organizarea şi funcţionarea unui stat de drept. (N.B.)
Intră acum și în grupul de