Intră acum și în grupul de
Strategia comună stabilită de autoritățile locale sucevene de respingere a proiectului de Masterplan Regional de Servicii de Sănătate – Regiunea Nord-Est a avut un succes de etapă, luni, la dezbaterea regională acestei stategii la Iași, iar reprezentanții Ministerului Sănătății au anunțat continuarea discuțiilor, pe județene, privind particularitățile fiecărei zone.
Reprezentanți ai județului Suceava prezenți la întâlnire și care au adoptat o poziție comună au purtat banderole cu „Masterplan ≠ Sănătate” pentru a transmite și vizual că nu sunt de acord cu strategia propusă de Ministerul Sănătății privind tăierea numărului de paturi sau transformarea unor spitale în centre medico-sociale sau cămine de bătrâni.
Primarul orașului Siret, Adrian Popoiu, a spus că în cadrul întâlnirii, punctele de vedere prezentate de reprezentanți ai autorităților locale și de manageri de spitale din regiune au fost critice față de proiectul prezentat.
Potrivit acestuia, reprezentanții Ministerului Sănătății „au dat înapoi” și că s-a stabilit că vor urma discuții pe județe pe această temă urmând ca până vineri fiecare spital să prezinte startegia proprie.
„Vom vedea. Faptul că au dat înapoi e bine. Practic, așa cum a venit Masterplanul peste noapte, nu am foarte mare încredere că ei s-au repliat și nu vor face nimic”, a spus primarul orașului Siret care a menționat că cele mai afectate sunt spitalele orășenești care ar urma să fie transformate în centru de permanență sau azil de bătrâni.
Primarul orașului Gura Humorului, Marius Ursaciuc a arătat că strategia Ministerului Sănătății este să închidă, în primă fază, spitalele orășenești, dar cu mâna primarilor.
„S-a discutat. S-a creat senzația că se discută. Vor mai fi întâlniri județene în care vom avea posibilitatea să vorbim fiecare pentru fiecare particularitate în parte”, a spus primarul orașului Gura Humorului.
Marius Ursaciuc a menționat că i s-a transmis din partea reprezentanților Ministerului Sănătății că nu s-a discutat despre tăiere de paturi, ci de transformare.
„Se pare că scria în Braille că nu e tăiere, ci transformare, adică din spitale în centre medico-sociale sau azile de bătrâni”, a spus primarul orașului Gura Humorului.
El a atras atenția că închiderea spitalului orășenesc Gura Humorului va însemna și pierderea titlului de stațiune turistică de interes național pentru că este obligatoriu să dețină și spital.
Ursaciuc a explicat că el a realizat suficiente investiții și are în derulare proiecte cu finanțare importantă pentru Spitalul din Gura Humorului unde, în ultimii ani adresabilitatea s-a triplat, iar numărul de medici s-a dublat.
El a subliniat că Spitalul Orășenesc din Gura Humorului este necesar și chiar trebuie dezvoltat în condițiile în care numărul anual de turiști depășește 120.000 și că acest număr este în creștere de la an la an.
Ursaciuc a mai spus că toată lumea se aștepta ca Masterplanul prezinte o modalitate de finanțare, altceva față de numărul de paturi pentru că spitalele prestează servicii medicale.
„Nu știe nimeni care sunt criteriile de performanță, cum se finanțează alte servicii medicale. Fă un sistem de finanțare, dă niște caracteristici și fiecare manager vede unde se adaptează. Tu vii și tai paturi. Nu e normal”, a spus primarul.
El a menționat că secretarul de stat în MS, Tiberius Brădățan, prezent la discuții a transmis că ministerul nu poate închide spitale, dar că i s-a transmis că face asta cu mâna altora.
„Mi se pare cel puțin dezgustător că se încearcă să facă ceva cu mâna altuia”, a spus primarul.
Ursaciuc a mai spus că România nu poate accesa bani europeni fără acest Masterplan și că documentul trebuia să fie făcut în 2013 pentru finanțarea 2014-2020.
„Ni s-a spus că a fost ținut la secret în ultimii doi ani și că ministrul a avut curajul să îl prezinte”, a spus Ursaciuc.
Primarul orașului Gura Humorului speră că situația se va clarifica repede pentru că are de realizat investiții în spital și acum sunt stopate și așteaptă să vadă soluția adoptată.(T.B.)
Intră acum și în grupul de