Procurori suceveni au manifestat în tăcere în fața sediului parchetelor din Suceava. Ei cer abrogarea imediată a OUG 7/2019 și consideră că discuțiile cu reprezentanți ai Guvernului nu au avut efectele scontate. Parchetul Judecătoriei Suceava își suspendă activitatea timp de două săptămâni


Intră acum și în grupul de

Procurori din parchetele locale Suceava, Rădăuți și Câmpulung Moldovenesc, dar și unul din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Suceava au participat, marți, la un protest în tăcere la intrarea în sediul parchetelor sucevene.

Ei aveau pancarte pe care erau înscrise câteva mesaje-cheie, precum „Constituție”, ”Independență”, ”Stat de drept” pentru a transmite nemulțumirea lor față de modificarea legilor justiției.

Procurorii protestatari au evitat să facă declarații, menționând că tot ceea ce au de transmis se află în comunicatul de presă transmis în cursul zilei.

Astfel, în comunicat se arată că ținând cont că întâlnirea dintre reprezentanţii Guvernului şi cei ai unor asociaţii profesionale de magistraţi, fără participarea Procurorului General al României şi a Preşedintelui Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie din România, în calitate de reprezentanţi ai autorităţii judiciare, nu a avut efectele scontate, Adunarea Generală a Procurorilor din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Suceava, a hotărât, în unanimitate că orice dialog în vederea adoptării unui act normativ în domeniul judiciar, trebuie iniţiat anterior emiterii sale, iar nu post factum, motiv pentru care insistăm în abrogarea imediată a Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr. 7/2019 de modificare a legilor justiţiei, publicată în Monitorul Oficial al României nr. 137 din 20.02.2019, cu excepţia dispoziţiilor care au fost adoptate ca urmare a sesizării Consiliului Superior al Magistraturii

„În unanimitate, Adunarea Generală a Procurorilor din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Suceava a stabilit suspendarea activităţii Parchetului de pe lângă Judecătoria Suceava, constând în programul cu publicul, în următoarele două săptămâni, cu excepţia cererilor de eliberare dovezi de circulaţie şi acte de deces, urmând ca toate cererile, plângerile şi memoriile să fie înaintate de petenţi prin intermediul mijloacelor de comunicare la distanţă, conform dispoziţiilor procesual penale în vigoare”, se mai arată în comunicat.

Mai mult,  în unanimitate, s-a Adunarea generală a stabilit delimitarea de Asociaţia Procurorilor din România, având în vedere poziţia exprimată de conducerea APR, fără consultarea prealabilă a procurorilor, întrucât asociaţia nu reflectă interesele procurorilor raportat la realitatea juridică actuală.(T.B.)


Intră acum și în grupul de