Grefierii se pregătesc de Conflictul Colectiv de muncă


Intră acum și în grupul de

Personalul auxiliar din cadrul Federaţiei Naţionale Sindicale PROJUST este nemulţumit, deoarece „de la instalarea în funcţia de ministru, Cătălin Marian Predoiu a dat dovadă de o totală lipsă de dialog cu personalul auxiliar de specialitate şi cu personalul conex din cadrul instanţelor judecătoreşti şi al parchetelor de pe lângă acestea. Dacă în mandatul anterior reprezenta un partid politic ce prin doctrina sa liberală nu recunoştea ca partener de discuţii organizaţiile sindicale, în noul mandat, domnul ministru al justiţiei are acelaşi comportament, bazându-se pe faptul că nu e răspunzător în faţa niciunui partid politic. Alegerea unui ministru independent din punct de vedere politic era o soluţie ideală într-un sistem ce se doreşte apolitic, numai că trebuia găsită o persoană care să facă cinste sistemului printr-o transparenţă totală”.

Sindicaliştii spun că ministrul Cătălin Marian Predoiu refuză să aibă un dialog cu partenerii sociali, astfel că la Adunarea Generală a FNS, Projust a hotărât să declanşeze Conflictul Colectiv de muncă la nivelul instanţelor judecătoreşti, ceea ce va conduce la blocarea activităţii instanţelor. „Cum fără participarea grefierilor în şedinţele de judecată, acestea nu pot avea loc, vă imaginaţi care va fi impactul pe plan intern şi extern în privinţa justiţiei din România. Vă aducem la cunoştinţă şi faptul că ne vom adresa în mod direct Comisiei Europene responsabilă cu monitorizarea României, pentru a face cunoscute problemele interne din sistemul justiţiei”, menţionează sindicaliştii, afirmând totodată că nu doresc sub nici o formă să aducă prejudicii statului prin apariţia unui nou raport negativ pe justiţie în vara acestui an.

Sindicaliştii grefieri mai spun că, prin bugetul propus spre aprobare parlamentului, s-au alocat fonduri total insuficiente desfăşurării activităţii zilnice a instituţiilor aflate în subordinea Ministerului Justiţiei şi Libertăţilor Cetăţeneşti. „Pe de altă parte, aşa-numita <<îngheţare a salariilor>> este, în ceea ce ne priveşte, o scădere a acestora, anul acesta primind salarii mai mici ca urmare a unor interpretări defectuoase a strategiei de criză de către angajaţii Ministerului Justiţiei şi Libertăţilor Cetăţeneşti. Dacă restul categoriilor sociale au primit garanţii din partea Guvernului României în privinţa menţinerii salarizării avute în cursul anului 2008 şi chiar a unor eventuale majorări salariale începând cu luna aprilie, pentru personalul auxiliar din instanţe acest lucru este exclus, ministrul Cătălin Marian Predoiu având în vedere, prin declaraţiile sale, doar magistraţii. Corelând această situaţie şi cu dispoziţia privind blocarea ocupării posturilor vacante din sistem, dispoziţie interpretată chiar extensiv în cazul nostru, în sensul că s-au suspendat chiar examenele de promovare în grade şi trepte profesionale (care nu implică posturi vacante) şi examenele de definitivare a debutanţilor (cu toate că este obligatoriu, potrivit legii, ca după 6 luni de activitate, aceştia să susţină acest examen), vă puteţi crea o imagine a situaţiei dezastruoase existente la acest moment în cadrul instanţelor şi parchetelor”, spun sindicaliştii.
Aceştia au dat ca exemplu venitul net, ce include şi toate sporurile existente la acest moment în sistem, al diferitelor categorii de personal din justiţie: grefier de şedinţă cu studii superioare juridice, debutant – 700 lei; grefier de şedinţă cu studii superioare juridice – între 1.400 şi 2.000 lei, în funcţie de vechime şi grad profesional; grefier arhivar, treapta I (maxim) – între 870 şi 1.000 lei; agent procedural – între 700 şi 800 lei.

Precizăm că la Federaţia Projust este afiliat Sindicatul de la Judecătoria
Rădăuţi, deasemenea din Confederaţia Naţională Sindicală „Cartel ALFA” face
parte şi Sindicatul de la Curtea de Apel Suceava şi Sindicatul de la
Judecătoria Fălticeni.


Intră acum și în grupul de