Intră acum și în grupul de
În cadrul Ştirilor ProTv din 17.02.2009 a fost prezentat un material filmat din interiorul unei maşini de poliţiei, ce se deplasa cu semnalele acustice şi luminoase pornite, în timp ce o persoană din interior adresa injurii conducătorilor auto ce nu acordau prioritate de trecere. Tot în cadrul acestui material se făcea precizarea că maşina implicată aparţine Inspectoratului de Poliţie Judeţean Suceava. Referindu-se la acest material de presă, IPJ Suceava precizează că la scurt timp după difuzarea informaţiei, conducerea Inspectoratului de Poliţie Judeţean Suceava a declanşat o anchetă internă în vederea identificării poliţiştilor din autoturism, precum şi a celui care a efectuat filmarea. „Toleranţa zero a comenzii Inspectoratului faţă de nerespectarea Codului Deontologic al Poliţistului a determinat necesitatea identificării persoanei care a efectuat filmarea.
Pe parcursul anchetei s-a stabilit că la data de 16.11.2008, ora 15:40, echipajul de poliţie rutieră format din agenţii Afloarei Alexandru şi Toader Mihai, ambii din cadrul Serviciului poliţiei rutiere Suceava – Biroul pentru siguranţa circulaţiei în mediul urban, a fost sesizat de ofiţerul de serviciu pe subunitate despre faptul că pe Drumul Naţional 29, pe raza Comunei Dumbrăveni, Judeţul Suceava, s-a produs un accident de circulaţie soldat cu victime omeneşti.
În temeiul sesizării, agenţii de poliţie rutieră menţionaţi s-au deplasat la locul producerii accidentului, stabilind, din primele verificări, că în eveniment au fost implicate două autovehicule, iar două persoane au fost transportate la Spitalul judeţean Suceava pentru acordarea îngrijirilor medicale.
Cu ocazia cercetărilor efectuate, echipa operativă a stabilit că P. GHEORGHIŢĂ de 23 ani din Comuna Dumbrăveni, Judeţul Suceava, este al doilea conducător auto implicat în accident şi care, dat fiind faptul că nu a suferit leziuni, a rămas la locul producerii evenimentului. În aceste condiţii, s-a procedat la testarea cu aparatul etilotest a conducătorului auto P. GHEORGHIŢĂ, rezultatul fiind negativ, şi la efectuarea cercetării la faţa locului.
La definitivarea acestor activităţi, echipa operativă l-a preluat pe P. GHEORGHIŢĂ în autoturismul de serviciu, în vederea conducerii la Spitalul Judeţean Suceava, pentru recoltarea probelor biologice de sânge în vederea stabilirii alcoolemiei (conform metodologiei privind investigarea accidentelor rutiere soldate cu vătămarea corporală sau decesul unor persoane) şi, ulterior, audierii la sediul poliţiei rutiere cu privire la împrejurările producerii evenimentului rutier.
Totodată, se impunea prezenţa agenţilor de poliţie rutieră la această unitate spitalicească, pentru a verifica starea de sănătate a victimelor accidentului şi testarea alcoolscopică, respectiv recoltarea probelor biologice de sânge de la conducătorul auto ce a suferit leziuni.
După punerea în mişcare, agenţii de poliţie rutieră au apreciat că se impune folosirea mijloacelor speciale de avertizare sonore şi luminoase pentru deplasarea operativă la unitatea medicală, distanţa fiind de aproximativ 20 km, sens în care au procedat la punerea acestora în funcţiune conform prevederilor legale (Hotărârea de Guvern 1391/2006 privind Regulamentul de aplicare a Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului 195/2002, republicată şi modificată).
În această împrejurare, poliţiştii au apreciat că nu este necesară ocuparea banchetei din spate a autoturismului poliţiei de către agentul din dreapta pentru a-l supraveghea pe P. GHEORGHIŢĂ pe durata deplasării, motivat de faptul că cel în cauză nu se afla sub influenţa alcoolului, nu se făcea vinovat de producerea accidentului, a cooperat cu membrii echipei operative şi nu se încadra în categoria persoanelor care fac obiectul acestei măsuri.
În timp ce echipajul de poliţie rutieră se deplasa pe raza Municipiului Suceava către unitatea sanitară, agentul Toader Mihai, auzind că P. GHEORGHIŢĂ făcea comentarii la adresa unor participanţi la trafic, folosind un limbaj indecent, s-a întors spre acesta pentru a-l atenţiona să înceteze, împrejurare în care a observat că cel în cauză filmează cu telefonul mobil. Nu s-a încercat nici un moment intimidarea sau ameninţarea conducătorului auto de către agenţii de poliţie, în scopul încetării filmării şi a modificării vocabularului folosit, fiindu-i respectat dreptul la liberă exprimare. După aceasta, P. GHEORGHIŢĂ a încetat să mai filmeze cu telefonul mobil, iar poliţiştii şi-au continuat deplasarea spre spital, ulterior desfăşurând activităţile impuse pentru soluţionarea legală a accidentului de circulaţie. Acest lucru este susţinut inclusiv de P. GHEORGHIŢĂ, care a fost invitat la sediul instituţiei pentru a se clarifica ce persoană a adoptat acel vocabular indecent.
Totodată, precizăm că agenţii de poliţie rutieră sunt obligaţi, conform atribuţiilor prevăzute în fişa postului, să constate orice abatere de la normele rutiere, iar modul de deplasare al conducătorului autocarului, care nu a creat condiţii de trecere unui autovehicul ce se deplasa cu semnalele acustice şi luminoase pornite pe o distanţă destul de mare (cunoscut fiind faptul că mulţi conducători auto nu respectă această prevedere legală), s-a considerat necesară sancţionarea imediată a acestuia. Agentul de poliţie a luat această hotărâre, nu din cauza recomandărilor persoanei din spate, ci din motivele enunţate mai sus.
Având în vedere cele constatate, nu a fost luată nici o măsură disciplinară împotriva agenţilor de poliţie ce fac obiectul materialului difuzat în cadrul Ştirilor ProTv”, se precizează într-un comunicat de presă a IPJ Suceava.
Intră acum și în grupul de