Intră acum și în grupul de
Un botoşănean căutat prin Interpol cu mandat european de arestare emis de autorităţile olandeze, a insistat la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Suceava să fie extrădat pentru a executa pedeapsa, a anunţat luni Curtea de Apel Suceava. Potrivit purtătorului de cuvânt al Curţii de Apel Suceava, Rodica Neagu- Dumitrescu, pe data de 18 februarie 2009, Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Suceava a înaintat Curţii de Apel Suceava propunerea de luare a măsurii arestării persoanei solicitate A. Mihai Sorin din Botoşani, pe baza semnalării dispuse în baza mandatului european de arestare emis de către procurorul public de la Curtea Regională Amsterdam la data de 2 mai 2006, fiind cercetat pentru săvârşirea infracţiunilor de trafic de fiinţe umane, contrabandă, viol şi spălare de bani.
Nu mai puţin de opt victime au raportat traficul de fiinţe umane comis de către un grup de persoane, dintre care una este persoana căutată. Victimele au fost racolate de la 01.01.2004 până la 07.03.2006 din România de către persoana solicitată şi ceilalţi membri ai grupului infracţional, pentru a munci în Olanda.
Purtătorul de cuvânt al Curţii de Apel Suceava precizează că, după ce au fost aduse în Olanda, cele 8 victime au fost obligate să se prostitueze pentru a le plăti acestora, le-au fost luate paşapoartele, au fost ameninţate şi atacate şi au fost sechestrate în apartamentele făptuitorilor. De asemenea, două dintre reclamante au fost violate de către persoana solicitată de autorităţile olandeze. Banii obţinuţi de la victime au fost transferaţi în România prin serviciile bancare.
Rodica Neagu- Dumitrescu mai menţionează că cei din grupul infracţional din care face parte şi persoana solicitată sunt suspectaţi de autorităţile olandeze şi de săvârşirea infracţiunii de spălare de bani.
„În baza prevederilor legale în vigoare, Curtea de Apel Suceava a dispus arestarea persoanei solicitate A. Mihai Sorin, împotriva căreia s-a emis la data de 2 mai 2006 un mandat european de arestare de către procurorul public de la Curtea Regională Amsterdam, şi cu privire la care s-a înaintat mesaj de urmărire internaţională de către INTERPOL Haga, pe o durată de 5 zile, respectiv de la 18 februarie 2009 la 22 februarie 2009, inclusiv. La data de 22 februarie 2009 s-a înaintat de Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Suceava mandatul european de arestare emis de autorităţile olandeze, tradus în limba română, solicitându-se luarea măsurii arestării persoanei solicitate şi predarea acesteia autorităţilor emitente. Persoana solicitată a declarat că este de acord cu predarea sa către autorităţile judiciare olandeze şi a insistat în hotărâre şi după ce i s-au adus la cunoştinţă consecinţele juridice ale consimţământului, precum şi caracterul irevocabil al acestuia. Astfel, instanţa a admis cererea de executare a mandatului european de arestare emis de Parchetul de pe lângă Tribunalul din Amsterdam, la data de 2 mai 2006, şi a dispus predarea persoanei solicitate autorităţii judiciare emitente, pe baza consimţământului acesteia, consemnat într-un proces-verbal încheiat la data de 22.02.2009”, precizează purtătorul de cuvânt al Curţii de Apel Suceava, cu menţiunea că a fost prevăzută condiţia ca, în cazul în care se va pronunţa o pedeapsă privativă de libertate, persoana predată să fie transferată în România, pentru executarea pedepsei.
Curtea de Apel Suceava cuprinde în circumscripţia sa două tribunale şi 10 judecătorii, respectiv Tribunalul Botoşani, la care sunt arondate Judecătoriile Botoşani, Darabani, Săveni şi Dorohoi şi Tribunalul Suceava, la care sunt arondate Judecătoriile Suceava, Fălticeni, Rădăuţi, Gura Humorului, Câmpulung Moldovenesc şi Vatra Dornei.
Intră acum și în grupul de