Intră acum și în grupul de
Președintele Autorității Naționale de Management al Calității în Sănătate dr. Vasile Cepoi, a declarat, joi, la Suceava, că a venit la Suceava la deschiderea primului Simpozion regional multidisciplinar de tehnici endovasculare pentru că nu poate refuza niciodată invitația Spitalului Județean de Urgență Suceava care constituie un model pentru multe alte spitale.
El a spus că sistemul sanitar românesc suferă de foarte multe deficiențe și că în primul rând suferă de organizare care se manifestă vizibil pentru public prin faptul că sunt spitale cu caracter județean care nu au dotările necesare, adică au medici care știu să facă, dar nu au cu ce și sunt spitale care au cu ce, dar nu au cu cine.
„Avem spitale care, cu aceeași finanțare, arată ca Spitalul Suceava unde autoritățile locale s-au implicat și au făcut. După cum vedeți aici este o politică de dezvoltare a sistemului de asistență medicală. Este o strategie, spitalul are o strategie. Eu urmăresc aceste lucruri cam din 2010 când am început aici prima dată cursuri de managementul calității. Este o echipă preocupată de aceste lucruri și atunci acest spital este un model pe care noi încercăm să-l promovăm. Nu sunt foarte multe în țară, sunt câteva, pe care noi încercăm să le promovăm și experiența lor să fie împărtășită și de alte unități sanitare și de alte autorități locale”, a spus Cepoi.
El a mai declarat că atunci când s-a făcut descentralizarea el a fost sceptic cu privire la rezultatele ei.
„Îmi mențin poziția de atunci pentru că nu trebuia descentralizat decât acolo unde exista capacitate de preluare. Și chiar legea descentralizării prevede lucrul acesta. Partea asta nu a fost respectată și acolo unde capacitatea de a prelua nu a existat există acele spitale pe care le vedem noi mediatizate de unii și de alții, uneori mai pe nedrept, caută pe la subsol undeva un colț de igrasie și cu asta speră unii parlamentari să rezolve problemele sistemul sanitar”, a spus Cepoi.
El a ținut să aducă aprecieri colectivului Spitalului Suceava pe care îl cunoaște de mulți ani.
„Am lucrat cu el și sunt implicați în a înțelege ce înseamnă managementul calității, ce înseamnă calitate. Înțeleg că prin calitate încerci să asiguri cele mai bune rezultate pentru pacient și siguranța pacientului și calitate nu înseamnă doar existența termopanelor, a gresiei și a faianței. Sunt obligatorii aceste condiții, sunt necesare, dar dacă echipa medicală nu este bine coordonată nu se pot rezolva.Aici este o bună coordonare care se vede chiar atunci când au fost mici dificultăți echipa a reușit să se mobilizeze, să depășească dificultățile”, a spus Vasile Cepoi.
El a arătat că spitalul este de categoria a doua de calitate, dar că nu există niciun spital de categoria unu de calitate în România și nici nu ar putea să existe pentru că standardele pe baza cărora se face acreditarea sunt standarde acreditate internațional și încă nu s-a ajuns la nivelul acesta.(T.B.)
Intră acum și în grupul de