Intră acum și în grupul de
Medicul şef al Unităţii de Primiri Urgenţe din cadrul SJU Suceava, Liviu Cîrlan, a declarat, miercuri, pentru NewsBucovina, că de la începutul acestui an şi până în prezent, 36 de persoane, între care și copii, s-au prezentat la spital pentru îngrijiri medicale după ce au fost înțepate de căpușe.
El a menționat că doar un pacient în vârstă de 60 de ani, care prezenta simptom febril şi fusese muşcat de căpușă, a fost internat în data de 29 martie în Secția de Boli Infecțioase a SJU Suceava pentru tratament de specialitate.
Medicul sucevean a spus că din totalul acestor cazuri prezentate la UPU, unul s-a înregistrat în luna ianuarie, 16 cazuri în luna martie și 16 cazuri în primele 10 zile ale lunii aprilie, printre pacienţi numărându-se şi copii.
El a adăugat că pacienţii provin atât din mediul rural, cât şi urban, înţepăturile de căpuşe fiind localizate în diferite zone ale corpului.
Medicul şef al UPU a menţionat că pacienţilor cu înţepături de căpuşe li s-a toaletat plaga şi li s-a administrat vaccin antitetanos, apoi au fost îndrumaţi către ambulatoriul de Boli Infecţioase pentru a fi luaţi în evidenţă, pentru continuarea investigaţiilor medicale şi tratament de specialitate.
Pentru evitarea înţepăturilor de căpuşe, specialiştii recomandă adoptarea unor măsuri de protecţie individuală la petrecerea timpului în aer liber, printre acestea numărându-se purtarea unor haine în culori deschise şi cu textură mai deasă pentru a putea fi observate mai uşor insectele parazite, purtarea de încălţăminte închisă, acoperirea capului cu şepci sau pălării, inspectarea corpului cu atenţie, întrucât căpuşele se pot fixa în orice zonă a corpului fără a provoca disconfort, iar în cazul care o persoană a fost muşcată de căpuşă se recomandă prezentarea la medicul de familie sau la camera de gardă.
(L.B)
Intră acum și în grupul de