Intră acum și în grupul de
Biserica Ortodoxă sărbătoreşte pe Sfântul Mare Mucenic Gheorghe Purtătorul de Biruninţă la data de 23 Aprilie.
În anii când sărbătoarea Sfântului Gheorghe cade în Săptămâna Patimilor, slujba sfântului se mută. Așa se întâmplă și anul acesta când slujba Sfântului Gheorghe de pe data de 23 Aprilie se mută a doua zi de Paști.
Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a hotărât ca Sfântul Gheorghe să fie cinstit așa cum se cuvine și toată slujba să fie săvârșită a doua zi de Paști, respectiv 29 Aprilie. Astfel, Liturghia solemnă de Sfântul Gheorghe se va săvârși pe 29 Aprilie, iar Vecernia, chiar de Ziua Învierii.
Se nasc multe întrebări și voi încerca să răspund la câteva dintre ele.
De ce s-a mutat sărbătoarea Sfântului Gheorghe după Paști? Trebuie să fim ascultători hotărârii Sfântului Sinod! Această hotărâre nu înseamnă o schimbare a rânduielii și tradițiilor noastre. Ea ne ajută să păstrăm specificul Săptămânii Mari. Săptămâna Mare este o perioadă de meditație, de rugăciune intensă, de participare la Denii, de tristețe, de însoțire a Mântuitorului pe drumul Pătimirii Sale pentru ca apoi să ne bucurăm de Învierea Lui.
Sărbătoarea Sfântului este una de bucurie, de desfătare duhovnicească. Așadar, bucuria sărbătorii își va găsi locul a doua zi de Paști.
Ținem ziua de 23 Aprilie anul acesta? Dacă e să ne luăm după hotărârea Sfântului Sinod, pe 23 Aprilie anul acesta nu ținem. Totuși, trebuie să ținem cont că 23 Aprilie 304 este ziua martiriului Sfântului Gheorghe, ziua nașterii sale pentru veșnicie, ziua în care a devenit sfânt al Bisericii noastre. Am fost întrebat și am răspuns așa: ziua aceasta să nu fie chiar așa de obișnuită. Faceți doar treburile urgente, care nu suferă amânare. Asta e ceea ce am simțit și voi face și eu. Trebuie să fim în ascultare de Biserica noastră și să ne păstrăm și liniștea în suflet. Să nu avem mustrare de conștiință că am făcut ceva care nu era potrivit.
Spunem la mulți ani pe 23 Aprilie? În urma hotărârii Sfântului Sinod, toate ale sărbătorii se mută a doua zi de Paști: onomastica, pomenirile morților. Așadar, anul acesta o să-i felicităm pe cei dragi ai noștri care poartă cu evlavie numele Sfântului Gheorghe ciocnind un ou roșu, mâncând pască și cozonac și bând și un păhărel de vin.
Închei spunându-vă că la Dumnezeu, atât trecutul, cât și viitorul sunt un veșnic prezent!
pr. prof. Justinian-Remus A. Cojocar
Intră acum și în grupul de