Intră acum și în grupul de
Şapte elevi din judeţul Suceava au înregistrat rezultate notabile la Olimpiada Naţională de Informatică pentru elevii de liceu, organizată la Suceava, în perioada 29 aprilie-4 mai 2019. obţinând o menţiune, trei medalii de argint şi patru medalii de bronz.
Astfel, la clasa a IX-a s-au obţinut următoarele rezultate: Andreea Ţebrean, de la Colegiul Naţional “Ştefan cel Mare” Suceava – Medalia de Argint şi un premiu special acordat concurentei cu cel mai mare punctaj din lotul judeţului Suceava, elevul Bogdan Rusu de la Colegiul Naţional “Ştefan cel Mare” Suceava şi elevul Alexandru Borgovan de la Liceul Teoretic “Ion Luca” Vatra Dornei au obţinut Medalia de Bronz.
La clasa a X-a, elevul Andrei Cibotariu de la Colegiul Naţional” Ştefan cel Mare” Suceava a obţinut Menţiune acordată de MEN şi Medalia de Argint.
La clasa a XI-a, elevul Daniel Todaşcă de la Colegiul Naţional “Ştefan cel Mare” Suceava a obţinut Medalia de Argint, iar elevul Eduard Timotei Pauliuc de la Liceul Teoretic Filadelfia Suceava a fost medaliat cu Bronz.
La clasa a XII-a, elevul Ioan Alexandru Ţifui de la Colegul Naţional “Ştefan cel Mare” Suceava a obţinut Medalia de Bronz.
De menţionat este că toţi cei şapte elevi premiaţi s-au calificat pentru susţinerea probelor de baraj în vederea constituirii lotului naţional lărgit.
La susţinerea probelor de baraj au participat 180 de elevi din ţară, în urma cărora doar 20 de elevi au fost selectaţi în lotul olimpic naţional lărgit, care vor reprezenta România la etapele internaţionale ale concursurilor şcolare şi ale olimpiadelor de profil.
Festivitatea de premiere a elevilor cu cele mai bune rezultate obţinute la Olimpiada Naţională de Informatică 2019 a avut loc vineri seara, la Universitatea “Ştefan cel Mare” Suceava, în prezenţa membrilor Comisiei Centrale a ONI, a elevilor participanţi, a profesorilor însoţitori, a părinţilor, organizatorilor, voluntarilor, a reprezentanţilor sponsorilor evenimentului, dar şi a prefectului de Suceava, Mirela Adomnicăi, a inspectorului şcolar general al ISJ Suceava, prof. Cristian Cuciurean, a rectorului universităţii sucevene, prof.univ.dr.ing. Valentin Popa şi a ministrului Educaţiei Naţionale, Ecaterina Andronescu.
Atât rectorul USV, Valentin Popa, cât şi ministrul Educaţiei Naţionale, Ecaterina Andronescu i-au încurajat pe liceenii olimpici să urmeze studiile universitare în România şi să continue să-şi dezvolte performanţele în universităţi din ţară
Rectorul USV, Valentin Popa , a declarat la festivitatea de premiere că în urma desfăşurării Olimpiadei Naţionale de Informatică sunt medaliaţi cu aur, argint şi bronz 178 de elevi, respectiv jumătate din totalul celor 355 de participanţi, arătând că elevii cu rezultate foarte bune primesc şi premii în bani sau vouchere oferite de organizatori şi de sponsorii evenimentului.
Popa a spus că premiile I,II,III şi menţiunile sunt oferite de Ministerul Educaţiei Naţionale, împreună cu recompense financiare.
“Aceste premii vor fi însoţite în viitor şi de alte beneficii, pentru că premiile şi menţiunile obţinute la această olimpiadă vă oferă un loc bugetat, fără concurs, în universităţile din România. Dacă veţi alege să studiaţi în România la orice universitate, veţi putea primi o bursă de cercetare “Carol I” care, iată, printr-o nouă Hotărâre de Guvern, promovată de Guvernul României, oferă câte 3000 de euro pe an pentru locul I la olimpiadă, 2500 de euro pe an pentru locul II, 2000 de euro pe an pentru locul III şi câte 1500 de euro pe an pentru menţiuni, pe întreaga durată de şcolarizare a studentului. Alegeţi, deci, universităţile din România, pentru că nu sunt doar aceste burse. Oricare dintre voi va primi, cu siguranţă, în orice universitate din România, burse de merit, care sunt cuprinse între 700 şi 1000 de lei pe lună, timp de 12 luni”, a spus Popa.
El le-a spus elevilor că, pe lângă aceste beneficii oferite de universităţile româneşti pentru cei ce aleg să urmeze cursurile universitare în ţară, mai pot fi accesate şi bursele Erasmus, care asigură stagii de şase luni sau chiar două sau trei stagii de şase luni pe durata studenţiei în universităţi partenere de elită ale celor din România.
Rectorul sucevean a mulţumit partenerilor USV pentru sprijinul acordat în organizarea Olimpiadei Naţionale de Informatică 2019, echipei de la Inspectoratul Şcolar Judeţean Suceava şi inspectorului şcolar general, profesorilor din învăţământul academic şi din cel preuniversitar, elevilor şi studenţilor voluntari, personalului didactic şi auxiliar implicat în organizarea evenimentului.
La rândul său, Ministrul Educaţiei Naţionale, Ecaterina Andronescu, a declarat că este o onoare să participe la festivitatea de premiere a elevilor care au obţinut performanţe deosebite la această olimpiadă, felicitându-i pe elevii participanţi, pe profesori şi pe toţi cei care au contribuit la buna desfăşurare a evenimentului, dar şi pe părinţii care i-au sprijinit şi însoţit pe copii la Suceava.
Andronescu a spus că performanţele obţinute de elevi la această olimpiadă onorează unităţile de învăţământ din care provin arătând că toţi elevii participanţi fac parte din rândul elitelor şcolii româneşti.
Ea a adăugat că aceste rezultate îi obligă pe elevi să nu se oprească aici, ci să devină din ce în ce mai buni, şi chiar să facă din informatică o profesie.
Ulterior festivităţii de premiere, în cadrul unei conferinţe de presă, ministrul Educaţiei Naţionale, Ecaterina Andronescu, a declarat că şi-ar dori ca aceşti elevi participanţi la ONI să râmână în ţară şi să-şi continue studiile în universităţi româneşti.
“Fără îndoială că mi-aş dori ca ei să rămână în ţară dacă s-ar putea, pentru că, într-adevăr, performanţele pe care ei le-au atins şi le-au dovedit cu acest prilej ne arată că ne dorim să nu mai plece, să rămână aici, să-i sprijinim să-şi dezvolte o carieră cu performanţele de care sunt în stare, într-o universitate din România, de ce nu la Universitatea “Ştefan cel Mare” Suceava sau poate la universităţi din ţară, oricare dintre ele, universităţi foarte bune, unde pot să facă, fără îndoială, performanţă. Le mulţumesc în faţa dumneavoastră şi profesorilor care s-au ocupat de ei, pentru că o asemenea performanţă nu se naşte din spuma mării, se naşte cu eforturi foarte susţinute şi cu munca extrem de migăloasă şi de perseverentă a dascălilor lor. Le mulţumesc şi părinţilor, pentru că fără susţinerea lor, n-ar fi putut atinge această perfomanţă. Şi dacă noi vorbim de şcoli cu performanţe şi şcoli cu performanţe mai slabe, să ştiţi că cei care fac diferenţa sunt tocmai părinţii, părinţii care-şi susţin copiii şi care, iată, ajung să obţină performanţe excepţionale”, a subliniat Andronescu precizând că organizarea unui astfel de eveniment într-o universitate reprezintă şi “o cale de a crea nişte punţi” între sistemul de învăţământ preuniversitar şi cel academic.
Ea a menţionat că prezenţa sa la Suceava, la festivitatea de premiere a olimpicilor, se doreşte a fi “o încurajare pentru cei care fac performanţă”, dar şi o dovadă de respect pentru elevi şi pentru profesorii lor.
De precizat este că la ediţia 2019 a Olimpiadei Naţionale de Informatică pentru liceeni, la clasa a IX-a, MEN a acordat un premiu I, un premiu II, un premiu III şi 12 menţiuni, premiul I fiind obţinut de elevul Albert Antoniu Greaca de la Liceul Teoretic Internaţional de Informatică Bucureşti.
La clasa a X-a s-au acordat câte un premiu I, II şi III şi 14 menţiuni, premiul I fiind oferit elevului Matei Tinca de la Colegiul Naţional de Informatică”Tudor Vianu” Bucureşti.
La clasa a XI-a s-au acordat câte un premiu I,II, III şi 14 menţiuni, premiul I fiind obţinut de elevul Adrian Emanuel Dicu de la Colegiul Naţional “Fraţii Buzeşti” Craiova.
La clasa a XII-a, MEN a acordat câte un premiu I, II, III şi 14 menţiuni, premiul I fiind obţinut de elevul Theodor Pierre Moroianu de la Liceul Teoretic Internaţional de Informatică Bucureşti, căruia i-a fost oferit de către organizatori şi premiul special pentru cel mai mare punctaj realizat de un concurent participant la această competiţie naţională.
(L.B.)
Intră acum și în grupul de