Ambasadorul Elveției la București,mulțumit de rezultatul proiectelor din Suceava cu finanțare elvețiană: Suceava este nu doar un model de urmat în județ ci în toată țara. A devenit un oraș mai verde, iar calitatea aerului s-a îmbunătățit


Intră acum și în grupul de

Ambasadorul Elveției la București, Arthur Mattli a declarat, marți, la Suceava că autoritățile sucevene au implementat cu succes cele două proiecte cu finanțare elvețiană pentru îmbunătățirea calității mediului, respectiv cel de electromobilitate și de management modern și eficient al iluminatului public în municipiul Suceava, având o finanțare de 9,5 milioane de franci elvețieni.

Diplomatul elvețian a explicat că în decembrie 2009, Parlamentul Elveției a decis alocarea de fonduri prentru proiecte ce vizau reducerea disparităților economice și sociale în cadrul Uniunii Europene de care au beneficiat țările UE care au aderat după 2004 și că au fost mai multe arii de interes.

Municipiul Suceava a aplicat și a obținut finanțare pentru proiecte privind îmbunătățirea mediului înconjurător, iar ambasadorul Elveției a spus că a venit la Suceava să vadă cum au fost folosiți banii contribuabililor elvețieni.

El a spus că acum, Suceava este un oraș mai verde decât în urmă cu zece ani, că municipiul are o politică verde și că s-a îmbunătățit calitatea aerului.

Diplomatul elvețian a mai arătat că a venit la Suceava să vorbească nu doar despre proiectele implementate, dar și despre viitoare dezvoltări.

Mattli a remarcat că prin implementarea celor două proiecte se poate spune că folosirea energiei în municipiu este mult mai eficientă.

„Suceava este un model de urmat nu doar pentru județ, ci pentru întreaga țară”, a spus ambasadorul.

El a remarcat că și pe sigla municipiului Suceava sunt folosite culorile verde și albastru, arătând că prima culoare indică faptul că municipiul este un oraș verde, iar a doua că are un cer mai curat.

„Este doar începutul”, a spus diplomatul.

Prezent la Suceava cu această ocazie, Hugo Bruggmann din cadrul Secretariatului de Stat pentru Afaceri Economice al Elveției, a anunțat că în toamna acestui an se așteaptă ca Parlamentul Elveției să lanseze cel de-al doilea pachet de finanțare pentru proiecte care să reducă disparitățile între țările UE.

La această conferință, secretarul de stat în Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice, Sirma Caraman, a evidențiat rolul administrației publice locale sucevene în atragerea de fonduri externe pentru proiecte de dezvoltare.

Ea a subliniat că fără o administrație locală care să promoveze proiecte pentru a fi finanțate, autoritățile centrale de management nu ar avea ce face, dar că este de salutat modul în care autoritățile locale au învățat să obțină finanțări și să implementeze proiecte.

Primarul Sucevei, Ion Lungu, a prezentat pe scurt proiectele cu finanțare elvețiană implementate de municipalitate, subliniind că acestea au o contribuție esențială la transformarea municipiului Suceava într-un oraș verde.

https://www.facebook.com/NewsBucovina/videos/615763898926535/

Lungu a spus că prin proiectul de management modern și eficient al iluminatului public în municipiul Suceava, în valoare de 6,7 milioane de franci elvețieni, au fost montate 4037 de corpuri de iluminat public de tip LED, iar factura de energie electrică a scăzut cu 1,5 milioane de lei.

Primarul a precizat că locuitorii sunt mulțumiți de noul iluminat public și că chiar i s-a spus că „ne-ați pus nocturnă la poartă”.

Importanța proiectului a fost subliniată de primar prin aceea că la Gala Asociației Municipiilor din România, municipiul Suceava a obținut premiul de excelență pentru iluminat public.

El a mai arătat că din economii se finanțează un subproiect prin care se montează în 21 de unități de învățământ din municipiu un număr de 9221 aparate de iluminat tip LED, până în prezent fiind deja montate 6327 astfel de becuri LED.

În ceea ce privește proiectul de electromobilitate, Ion Lungu a spus că s-au amenajat stații de încărcare standard și rapidă, locuri de parcare pentru vechiculele electrice, s-au achiziționat 11 autoturisme electrice, două furgonete electrice, o automăturătoare și o autocisternă, ambele electrice, remarcând că pentru acestea costurile sunt de șapte ori mai mici pentru energie electrică decât dacă ar fi funcționat pe combustibil clasic.

Totodată, Poliția Locală Suceava a fost dotată cu zece biciclete electrice și cu un sistem de încărcare echipat cu panouri fotovoltaice.

Din economiile la acest proiect municipalitatea suceveană a achiziționat cinci autobuze electrice de capacitate mică ce au o autonomie de 150 de kilometri.

Primarul Sucevei a anunțat că după ce Parlamentul Elveției va aproba al doilea pachet de proiecte finanțabile, va aplica pentru un alt proiect ce vizează achiziția de mijloace de transport în comun electrice care să fie folosite în Zona Metropolitană Suceava.

El a spus că în cursul acestui an urmează să fie făcute achizițiile pentru încă 50 de autobuze electrice pentru municipiul Suceava prin proiecte cu finanțare asigurată de Uniunea Europeană.(T.B.)


Intră acum și în grupul de