Intră acum și în grupul de
Președintele Consiliului Județean Suceava, Gheorghe Flutur, a făcut, duminică, la Bucșoaia, la Hora Bucovinei, un apel pentru păstrarea tradițiilor și autenticului bucovinean.
„Ce declarație de iubire a folclorului și autenticului decât că m-am îmbrăcat în straie populare de la mine din sat? Am luat o cămeșă nouă făcută în Botoșana, în satul meu drag, din mătase albă, o curea cu mărgele, cizme noi- că m-au criticat la Balul Gospodarilor că le aveam prea lungi- o pălărie nouă și o bundiță cu dihor. Să iubim, tineri dragi, autenticul și straiul popular. Să nu vă fie rușine de asta”, a spus Flutur participanților la Hora Bucovinei.
El a arătat că și-a dorit mult ca România să mai aibă ce are Bucovina și a prezentat proiectele actuale de promovare a zonei, de la Hai în Bucovina, Zestrea Bucovinei, Paștele în Bucovina, Crăciun în Bucovina, Pelerin în Bucovina, Întâlniri Bucovinene, Gustă din Bucovina, Hora Bucovinei, toate proiectele fiind promovate împreună cu sucevenii.
„Îndemnul meu este ca tineretul să păstreze în continuare obiceiurile și tradițiile. Hora Bucovinei a devenit un moment de referință în întrega țară. Nu are nimeni din țară așa ceva. Este un loc unde se întâlnesc minoritățile Bucovinei, unde este un mozaic al costumelor populare, de obiceiuri, de tradiții”, a spus Flutur.
El a admirat modul în care au fost amenajate stânile în zona unde se desfășoară Hora Bucovinei și a remarcat gastronomia de excepției.
”Prima ediție a fost timidă”
Președintele Flutur a mai spus că în anul 2008 când a inițiat acest festival, prima ediție a fost timidă, dar acum sunt peste 50 de primării din diverse vetre folclorice împreună cu dansatori.
El a arătat că în acest an a fost o horă de altă dată și că sunt orchestre, fanfare, care cântă, iar participanții dansează chiar dacă iarba este un pic udă după ploi.
Flutur a mai spus că Bucovina a devenit numărul 1 în ceea ce privește autenticul în această țară și tot mai multă lume se interesează de această zonă.
„Nouă nu ne rămâne decât să fim tradiționali și originali”, a spus Flutur.
El a anunțat două progame mari pentru Bucovina: Ai verde în Bucovina! și Fă nuntă în Bucovina!
Primul program se va derula în luna august și se va desfășura prin organizarea Sărbătorii Munților, în Rarău, Giumalău, Surhad, Stânișoarei.
Cel de-al doilea prespune organizarea de nunți tradiționale în Bucovina, cu port popular și gastronomia locală minunată.
Intră acum și în grupul de