Intră acum și în grupul de
Președintele Consiliului Județean Suceava, Gheorghe Flutur, i-a răspuns, marți, ministrului Finanțelor, Eugen Orlando Teodorovici, după ce acesta a apreciat că nu prin scrisori se rezolvă problemele din județ, ci prin discuții.
„Nu mi-am propus să fiu scriitor și nici nu am îndemânare, dar am fost obligat pentru că dacă aș fi fost invitat la orice întâlnire cu oficialii, fie ei și de la partidul opus partidului meu, mergeam să discut cu dumnealor pe problemele județului”, a spus Flutur.
El a arătat că nu a fost chemat, nu a fost invitat și că au făcut doar o întâlnire închisă cu primarii PSD. „Sigur, scriu de mult în ultimii ani problemele grele ale județului. Una dintre ele este cea legată de proiectul Utilități și Mediu,din 2002, știu bine guvernanții. E un credit de când PSD era și aici la guvernare locală și la București. Atunci când a fost guvernul nostru la putere au reușit să dea o ordonanță prin care se puteau plăti din fondul de rezervă, în fiecare an, ratele scandente la credit și s-au plătit”, a spus Flutur.
El a menționat că în urmă cu trei ani, cei de la PSD au modificat ordonanța când au venit la putere, iar primarii nu au mai putut să-și plătească ratele.
Flutur a spus că este vorba de un împrumut pentru 61 de primării pe 25 de ani de 86,3 milioane de euro în baza căruia au început lucrări de gaz metan și s-a derulat proiectul până în 2007 când firma rusească ce executa lucrările a dat faliment.
„Noi am venit la Suceava la guvernarea locală în 2008. Proiectul era blocat. Trebuia să facem ceva și am dus gazul metan până la Câmpulung Moldovenesc și s-a început plata ratelor la credit ca să nu intre primăriile în faliment. Este un proiect nefericit care are următorul efect: 86 de milioane de euro pe 25 de ani, la care trebuie să plătească sucevenii 160 de milioane de euro. E dublă valoarea”, a spus Flutur.
Președintele CJ Suceava a arătat că al doilea lucru grav este că din 61 de localități împrumutate, aducțiuni de gaz metan au ajuns doar în 13 dintre ele.
Flutur a mai declarat că se aștepta ca la Frasin să se discute despre noul fond de investiții și alocarea banilor pentru gaz metan măcar pentru localitățile beneficiare ale acestui proiect și care plătesc 25 de ani împrumutul pentru a avea gaz natural.
Totodată, el a spus că încă așteaptă să se deblocheze proiectul pentru magistrala spre Vatra Dornei.
El consideră că asta era o întrebarea care s-ar fi pus duminică dacă cei care acum au venit la Frasin veneau duminică la Hora Bucovinei, în mulțime.
„Guvernul actual are 475 de procese cu toate parohiile ortodoxe din județul Suceava pentru 30 de ha de păduri. Și de asta este blocată conducta de gaz spre Vatra Dornei. Speram și încă mai sper că se vor găsi soluții de deblocare”, a spus Flutur.
Mai mult, președintele Flutur i-a răspuns lui Teodorovici și în ceea ce privește fondul la dispoziția Consiliilor Județene care oricum nu se putea folosi pentru plata creditului pentru că legea precizează că este pentru dezvoltare și infrasctructură și că ratele la credit s-au plătit în martie, iar bugetul a fost aprobat în aprilie.
„Există prin lege un fond dat la dispoziția Consiliilor Județene de 28 de milioane de lei.Este egal pentru toate județele și nu e normal să fie așa, Suceava cu 750.000 de locuitori primește cât Covasna cu peste 300.000 de locuitori. Bugetul s-a aprobat pe 18 aprilie, rata scadentă a fost în 28 martie”, a spus Flutur care i-a explicat ministrului că din bugetul CJ nu se puteau aloca bani pentru primării.
Totodată, Flutur i-a explicat ministrului că acest fond la dispoziția CJ este de 13 ori mai mic decât au cerut primarii în condițiile în care primarii au cerut 350 de milioane de lei pentru capitolul de dezvoltare și pentru infrastructură.
„Ar fi însemnat să îi tăiem de acolo și să-i dăm pentru niște datorii pentru 61 de primării, iar celelalte 54 de primării să postească pentru un proiect prost. Nu are nicio logică să condamni un județ că au fond la dispoziție, dar acesta este pentru dezvoltare și pentru lucrări de infrastructură.De aceea noi am cerut să găsească o soluție pentru că MPF a gajat împrumutul și nu cred că primăriile noastre trebuie pedepsite în următorii ani până se termină ratele la credit”, a spus Flutur.
Președintele CJ Suceava a mai declarat că această argumentație a avut-o în scris pentru că a cerut de mai multe ori, prin scrisori, atât ministrului Finanțelor cât și premierului să rezolve această problemă majoră a administrației sucevene.
„Nu știu de ce să-i deranjeze pentru că eu vorbesc în numele sucevenilor, inclusiv al localităților păstorite de primari PSD. Este o realitate.Am făcut-o și acum o lună și două luni și o voi face și luni încă odată. Majoritatea nu pot să acceseze fonduri europene”, a spus Flutur. (T.B.)
Intră acum și în grupul de