Intră acum și în grupul de
Festivalul Zilele Limbii și Teatrului Idiș aflat la a doua ediție la Suceava a debutat cu deschiderea unei expoziții la Muzeul de Istorie din Suceava privind implicarea evreilor în sprijinirea efortului românilor la câștigarea primului război mondial.
Prezent la deschiderea festivalului, Robert Shorr, director în cadrul Federației Comunităților Evreiești din România, a spus că Suceava organizează pentru a doua oară Festivalul Limbii și Teatrului Idiș după ce anul trecut a fost promulgată legea inițiată de deputatul Silviu Vexler prin care ziua de 30 mai este Ziua Limbii idiș în România.
El a spus că Suceava a fost un precursor, iar anul acesta sunt organizate manifestări și la București și la Iași, dar că Suceava este un exemplu care îi umple inima de bucurie.
Shorr a mulțumit sprijinului oferit de autoritățile locale și județene sucevene pentru buna desfășurare a manifestării.
Președintele Comunității Evreiești din Suceava, Sorin Golda, a prezentat o expoziție privind participarea evreilor în primul război mondial.
El a vorbit despre implicarea evreilor alături de români în primul război mondial și a subliniat că aceștia au contribuit la acest eveniment major și că după înfăptuirea României Mari evreii au dobândit calitatea de cetățeni români.
Golda a spus că Bucovina înseamnă Mica Europă, iar faptul că limba idiș a fost readusă la viață începând în fiecare an din Suceava arată respectul pe care evreii din România, Federația Comunităților Evreiești, în au față de această zonă, dar a subliniat și sprijinul constant pe care Comunitatea Evreilor din Suceava îl primește din partea Primăriei Suceava, a Consiliului Județean Suceava și Prefecturii Suceava.
El a spus că Suceava are un monument al eroilor evrei morți în primul război mondial și că există unul și la Fălticeni.
Sorin Golda a spus că România a fost întotdeauna o țară tolerantă și că evreii au trăit fără evenimente majore până la tragedia celui de-al doilea război mondial și al Holocaustului.
„Evreii au venit aici pentru că au găsit parteneri corecți pentru a trăi într-o altă țară”, a spus președintele Comunității Evreiești din Suceava.
„Numărul evreilor care au mai rămas este mic. Moștenirea însă este mare spun eu lăsată în acest județ”, a spus Golda.
Cu această ocazie, Federația Comunităților Evreiești din România a emis o ediție limitată de Medalii de Onoare Avram Goldfaden, acordate pentru “devotament în prezervarea limbii și teatrului idiș”.
Astfel, președintele FCER Aurel Vainer a conferit această medalie președintelui CJ Suceava, Gheorghe Flutur, primarului Sucevei, Ion Lungu, prefectului de Suceava, Mirela Adomnicăi, directorului Muzeului Bucovinei, Emil Ursu, directorului executiv al TM MV, Carmen Steiciuc, directorului adjunct Alina Mihăescu, rectorului USV, Valentin Popa, artiștilor Alexandrina Chelu și Florian Chelu Madeva, dar și jurnalistei Dana Humoreanu și președintelui Comunității Evreiești din Suceava, Sorin Golda.(N.B.)
Intră acum și în grupul de