Ministrul Economiei participă la Suceava la discuţiile pentru deblocarea proiectului Suceava utilităţi şi mediu


Intră acum și în grupul de

Ministrul Economiei, Adriean Videanu şi reprezentanţi ai Ministerului Finanţelor participă la această oră, la sediul CJ Suceava la o întâlnire cu 61 de primari din localităţile implicate în proiectul “Suceava-Utilităţi şi mediu la standarde europene” privind modalitatea de ieşire din situaţia de blocaj administrativ şi financiar.

Videanu a fost invitat de preşedintele CJ Suceava, Gheorghe Flutur, la întâlnirea cu primarii localităţilor beneficiare ale proiectului judeţean de utilităţi.

Printre problemele discutate va fi transferul conductelor magistrale de gaze naturale la Transgaz astfel încât să se poată recupera valoarea investiţiei în paralel cu continuarea investiţiilor, iar în ceea ce priveşte stabilirea distribuţiei de gaze naturale, autorităţile sucevene propun Ministerului Economiei organizarea de licitaţii separate pentru Câmpulung Moldovenesc, Vatra Dornei, Vama şi Pojorâta.

În ceea ce priveşte finalizarea lucrărilor de termoficare prin acest proiect în cinci oraşe, în valoare de 9,5 milioane de euro, autorităţile sucevene propun patru variante, una fiind de realocare a sumelor din creditul obţinut care este greu de realizat în condiţiile în care gradul de îndatorare al celor cinci oraşe este ridicat, o alta prin finanţarea de la bugetul propriu al localităţilor, dar se propune şi emiterea unei Hotărâri de Guvern pentru alocări de fonduri sau accesarea de fonduri prin Ministerul Administraţiei şi Internelor prin programul naţional de termoficare.

Autorităţile sucevene solicită Guvernului şi alocarea de sume pentru achitarea, în luna iulie, a ratei din dobândă aferentă primului semestru, care este de 3,2 milioane de euro, pentru a se ridica astfel presiunea de pe bugetele locale.

Punerea în funcţiune a celor sistemelor de termoficare construite prin proiectul “Suceava-Utilităţi şi mediu la standarde europene” în oraşele Câmpulung Moldovenesc, Vatra Dornei, Rădăuţi, Siret şi Gura Humorului necesită lucrări în valoare de încă 9,6 milioane de euro.

Pentru asigurarea sumelor de bani pentru finanţarea acestor lucrări autorităţile sucevene intenţionau să realoce fondurile obţinute prin creditul angajat la Deutche Bank din sumele necheltuite din programul de aducţiuni de gaze naturale.

Pentru aducţiunile de gaze naturale s-au alocat 27,5 milioane de euro, dar s-au cheltuit 11,5 milioane de euro, întrucât din cei 233 de kilometri de conductă magistrală de înaltă presiune prevăzuţi în proiect s-au executat lucrări pe o lungime de 101 kilometri.

Pentru realizarea investiţiilor în cadrul proiectului judeţean de utilităţi, Consiliul Judeţean Suceava a obţinut un credit cu garanţii guvernamentale în valoare de 86,3 milioane de euro, finanţatorul fiind Deutche Bank A.G. Londra cu care CJ Suceava a semnat un contract de împrumut ce prevede rambursarea creditului în 25 de ani, cu o perioadă de graţie de cinci ani, cu o dobândă de 3,975% la care se adaugă rata EURIBOR. Comisionul de aranjare a fost negociat la 1,05%, iar comisionul de neutilizare la 1,5%.


Intră acum și în grupul de