Intră acum și în grupul de
Primarul Sucevei, Ion Lungu, a declarat, miercuri, că Institutul Național al Patrimoniului și-a anunțat intenția de a include Curtea Domnească din Suceava în Programul Național de Restaurare a Monumentelor Istorice și că urmează să finanțeze atât proiectul de reabilitare cât și cel de execuție.
Primarul a amintit că municipalitatea a realizat un studiu și un proiect pentru reabilitarea Curții Domnești care presupune investiții de circa 17 milioane de euro.
În condițiile în care suma este mare, iar Uniunea Europeană finanțează proiecte de acest tip de maxim 5 milioane de euro, municipalitatea a făcut o licitație pentru un studiu astfel încât proiectul să se încadreze în suma de cinci milioane de euro care poate fi accesată din fonduri europene, licitația fiind câștigată de o firmă din Iași.
Primarul a mai spus că marți după amiaza a primit o scrisoare de la Institutul Național al Patrimoniului în care se propune includerea Curții Domnești în Programul Național de Restaurare a Monumentelor Istorice pentru proiectare și execuție.
„Am dat răspuns afirmativ. Am pus la dispoziție documentele de la Primărie”, a spus Ion Lungu.
El și-a exprimat încrederea că va fi găsită soluția prin care să fie reabilitată Curtea Domnească pentru că este strâns legată de Cetatea de Scaun și de perioada medievală.
Amintim că studiul de fezabilitate pentru proiectul restaurării Curții Domnești din Suceava a fost conceput gratuit de firma spaniolă Arena Teatro SL, iar lucrările de construcții montaj ar costa nouă milioane de euro.
Potrivit proiectului, Curtea Domnească va fi pusă în valoare prin realizarea unei construcţii din sticlă, în formă de U ce va folosi zidurile actuale şi păstrează arhitectura medievală, urmând ca acest spaţiu să fie şantier arheologic vizitabil dotat cu utilităţi pentru turişti, sală de recepţie, expoziţie permanentă, sală pentru expoziţii temporare, dar şi un centru de studii medievale.
Consiliul Local Suceava a aprobat, în 2011, asocierea cu firma spaniolă Arena Teatro SL specializată în gestionarea patrimoniului istoric în vederea punerii în valoare a Curţii Domneşti.
Autorităţile sucevene doresc ca prin acest proiect, Curtea Domnească, în prezent şantier arheologic, să fie amenajată pentru vizitare şi, totodată, restaurată pentru a arăta la fel ca în perioada domniei lui Ştefan cel Mare.
Construcţiile din complexul care formează Curtea Domnească au fost edificate pe parcursul secolelor XIV – XV, fiind începute în timpul domniei lui Petru I Muşat, continuate de Alexandru cel Bun, iar în timpul domniei lui Ştefan cel Mare au fost refăcute din piatră şi cărămidă.(T.B.)
Intră acum și în grupul de