Intră acum și în grupul de
Un număr de 37 de tronsoane de drumuri judeţene ar putea fi supuse unor lucrări de modernizare, refacere sau reabilitare integrală, cu fonduri din bugetul judeţului, din bugetul de stat, fonduri europene sau prin proiecte transfrontaliere, a anunţat duminică, vicepreşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Dan Cadariu. Acesta a precizat, într-un comunicat de presă, că intenţia autorităţilor judeţene sucevene este de a promova proiecte de reabilitare integrală a unor drumuri judeţene, subliniind că din bugetul judeţului s-a alocat pentru investiţii 20 la sută. Astfel, din totalul de 320 de milioane de lei, CJ Suceava a alocat 64 de milioane de lei pentru drumuri judeţene şi cofinanţări ale proiectelor europene din care 42 de milioane de lei pentru întreţinerea şi modernizarea drumurilor judeţene.
Potrivit lui Cadariu, patru milioane de lei au fost alocaţi pentru investiţii aflate în curs de realizare cum sunt drumurile judeţene Vatra Moldoviţei – Argel, Zvoriştea – Siret, Mitocu Dragomirnei – Adâncata, iar diferenţa de fonduri a fost repartizată pentru realizarea de lucrări de reparaţii curente la reţeaua de drumuri judeţene: balastări, plombări, întreţinerea podurilor, podeţelor şi a şanţurilor, întreţinere drumuri judeţene pe timp de iarnă, covoare asfaltice.
„Strategia pe care Consiliul Judeţean Suceava o are în vedere în anul 2009, în ceea ce priveşte drumurile judeţene, presupune reabilitarea integrală a unor tronsoane din drumurile judeţene, în sensul modernizării “la cheie” a acestora, fie prin asfaltarea în două straturi, fie prin aplicarea stratului de uzură, acolo unde a fost turnat doar stratul de bază”, precizează vicepreşedintele CJ Suceava, arătând că vor fi astfel efectuate lucrări pe zece tronsoane de drumuri judeţene. El a menţionat că abordarea privind “reabilitarea integrală” a drumurilor judeţene respectă în totalitate standardele tehnice de calitate şi este perfect justificată, mai ales în perioada de criză.
„Din păcate, în ultimii ani, din dorinţa de a se da senzaţia că sunt asfaltate cât mai multe dintre drumurile judeţene, s-a aplicat doar stratul de bază, care s-a deteriorat rapid în lipsa stratului de uzură, în special în sezonul rece”, a mai arătat Cadariu. El a adăugat că CJ Suceava doreşte ca lucrările de asfaltare realizate să fie durabile şi că a fost stabilită în acest sens o strategie coerentă şi unitară care vizează accesarea mai multor surse de finanţare.
Astfel, prin Programul Operaţional Regional – Axa prioritară 2 vor fi construite cinci tronsoane de drumuri judeţene pentru care au fost sau urmează să fie semnate contractele de finanţare, iar pentru alte patru proiecte ce au fost depuse la Agenţia de Dezvoltare Regională Nord Est se află în aşteptarea alocărilor financiare. Totodată, el a spus că CJ Suceava propune Ministerului Dezvoltării Regionale ca prin programul de pietruire a drumurilor locale să fie finanţate lucrările de asfaltare a patru drumuri judeţene, iar alte trei drumuri judeţene ar urma să fie modernizate integral prin Programul Operaţional Comun România – Ucraina – Moldova, pentru care va fi lansat ghidul solicitantului în cursul lunii aprilie.
Cadariu a mai arătat că prin Programul naţional de reabilitare a drumurilor judeţene, CJ Suceava a pregătit deja documentaţiile tehnice pentru reabilitarea unui număr de nouă tronsoane de drumuri judeţene. „În funcţie de evoluţia bugetară din acest an, sau cel târziu în perspectiva anului 2010, Consiliul Judeţean urmăreşte aplicarea acestei strategii de modernizare integrală şi pentru alte tronsoane de drumuri judeţene”, a mai spus vicepreşedintele CJ Suceava, Dan Cadariu.
Intră acum și în grupul de