Intră acum și în grupul de
Curtea de Apel Suceava a pus în aplicare, la mijlocului lunii decembrie 2008 mandatul european de arestare emis pe numele lui Marcel Cuşnir, patronul pub-ului Chagall, transmis autorităţilor judiciare româneşti de către Procuratura din Nurnberg . Acesta este acuzat că la începutul anului 1993 a făptuit pe teritoriul Germaniei mai multe infracţiuni, respectiv tentativă de omor, tâlhărie şi vătămare corporală gravă. La scurt timp acesta a fost eliberat, dar i s-a pus interdicția de a părăsi municipiul reședință de județ, fapt contestat de sucevean. Acesta a cerut ca interdicția să fie schimbată în cea de a nu părăsi țara. Curtea de Apel Suceava a anunțat miercuri că a respins, ca inadmisibilă, cererea formulată privind înlocuirea măsurii de a nu părăsi localitatea cu măsura obligării de a nu părăsi ţara. Purtătorul de cuvânt al Curții de Apel Suceava, Rodica Neagu-Dumitrescu a precizat miercuri, că instanţa menţine măsura obligării de a nu părăsi localitatea, luată faţă de Cuşnir Marcel, pe o durată de 30 de zile începând cu data de 09.04.2009 şi până la data de 08.05.2009 inclusiv.
”Pe durata măsurii obligării de a nu părăsi localitatea persoana solicitată va respecta următoarele obligaţii: Să se prezinte la instanţa de judecată ori de câte ori este chemat; să se prezinte la Poliţia municipiului Suceava, organ de poliţie pe care instanţa îl desemnează cu supravegherea persoanei solicitate, conform programului de supraveghere întocmit de organul de poliţie; să nu îşi schimbe locuinţa fără încuviinţarea instanţei; să nu deţină, să nu folosească şi să nu poarte nicio categorie de arme. În caz de încălcare cu rea-credinţă a măsurilor ce i se impun se va lua de îndată măsura arestării preventive, precizează purtătorul de cuvânt al Curții de Apel Suceava, cu mențiunea că, completul de judecată a stabilit termen în vederea verificării menţinerii măsurii obligării de a nu părăsi localitatea pentru data de 04.05.2009.
”Vă reamintim că instanţa de judecată a suspendat judecarea mandatului european de arestare până la soluţionarea de către Curtea Constituţională Română a excepţiei de neconstituţionalitate, invocată de avocatul persoanei solicitate, a articolelor 77-100, 102, 105, 106 din Legea nr. 302/2004 privind cooperarea judiciară internaţională în materie penală, modificată prin Legea 222/2008. Aceste articole din lege reglementează mandatul european de arestare, definiţia acestuia, autorităţile române competente, conţinutul şi forma mandatului de arestare, procedura emiterii unui mandat de arestare, reţinerea persoanei solicitate, procedura de executare a mandatului european de arestare, drepturile persoanei arestate în baza unui asemenea mandat, căi de atac şi predarea persoanei solicitate”, spune Rodica Neagu-Dumitrescu.
Intră acum și în grupul de