Intră acum și în grupul de
Programul Ștefanian 2019 a debutat, luni după amiaza, în Cetatea de Scaun a Sucevei cu o slujbă de pomenire a celor 75 de domnitori ai Moldovei care au domnit de la înființarea statului până la domnitorii fanarioți.
Slujba a fost oficiată de preoții Doru Budeanu, Teodor Brădățanu și Nicos Gheorghe Moroșan.
La slujbă au asistat președintele CJ Suceava, Gheorghe Flutur, vicepreședintele CJ Suceava Gheorghe Niță, administratorul public al județului Suceava, Irina Vasilciuc, viceprimarul Sucevei Lucian Harșovschi, directorul Muzeului Bucovinei, Emil Ursu, directorul Bibliotecii Bucovinei, Gabriel Cărăbuș, dar și vizitatori ai Cetății de Scaun.
După oficierea slujbei de pomenire, președintele CJ Suceava, Gheorghe Flutur, a spus că, de Sânziene, la Suceava, pentru al treilea an la rând după multe sute de ani, sunt pomeniți domnitorii Moldovei, cei 75 de voievozi de până la domniile fanariote.
„Suntem în locul unde Ștefan cel Mare și alți domnitori veneau să se roage înainte și după bătălii”, a spus Flutur.
El a adăugat că este o obligație onoararea acestor înaintași.
„Ca urmași avem obligația să îi pomenim, să le aducem omagii, să învățăm ceva din trecutul acestor eroi, viteji, buni români, credincioși și uniți în vremuri grele”, a spus Flutur.
Președintele CJ Suceava a menționat că în zilele următoare vor fi mai multe evenimente în ctitoriile ștefaniene și că în 2 iulie programul se va încheia cu un pelerinaj la mănăstirea Putna.
„Trăim într-o zonă binecuvântată de Dumnezeu și avem și acest privilegiu: Putna, necropola lui Ștefan cel Mare și a altor Mușatini. Ne obligă să avem mai multă inițiativă, evlavie, să fim mai buni, dar și mai curajoși și să apărăm intersele acestei zone așa cum au făcut-o ei”, a spus Flutur.
El a menționat că Suceava a fost capitală o bună perioadă de timp a întregii Moldove și că trebuie ca și copiii să învețe despre rolul pe care l-a avut Suceava sute de ani.
Președintele Flutur a adăugat că se va continua proiectul de restaurare a Cetății de Scaun pentru ca elevii care vin în acest monument istoric să vadă cât mai fidel cum a fost acesta în vremea lui Ștefan cel Mare.
Programul Ștefanian, lansat în anul 2017 de președintele Consiliului Județean Suceava Gheorghe Flutur, reprezintă un program de manifestări inițiate în semn de respect pentru înaintași și prin care se aduce cinstire voievodului Ștefan cel Mare, având incluse activități de promovare turistică a zonelor în care se află ctitorii ștefaniene.
Ca o concretizare a propunerilor lansate la edițiile anterioare, în acest an în cadrul Programului Ștefanian se desfășoară Proiectul „Traseele voievodului Ștefan cel Mare în Țara de Sus a Moldovei”. Proiectul este realizat de Consiliul Județean Suceava în colaborare cu Consiliul Regional Cernăuți, Consiliul Raional Soroca și Consiliul Local Cricova.
Urmare a cooperării între județul Suceava și cele trei unități administrativ-teritoriale, respectiv Regiunea Cernăuți, Raionul Soroca și Orașul Cricova, în perioada Programului Ștefanian Județul Suceava va găzdui 30 de elevi și 6 profesori însoțitori din regiunea Cernăuți, raionul Soroca și orașul Cricova.
Activitățile principale ale proiectului se referă la organizarea unor ateliere de cunoaștere a istoriei și culturii românești precum și vizitarea unor obiective istorice, ctitorii ale Marelui Voievod Ștefan cel Mare.
De asemenea, elevilor și profesorilor însoțitori din Cernăuți, Soroca și Cricova li se vor înmâna premii, care vor consta în diverse materiale cu referire la personalitatea Marelui Voievod.
“Programul Ștefanian” se încheie cu un pelerinaj la Mănăstirea Putna, pe 2 iulie.
Pelerinii sunt așteptați dimineața, începând cu ora 7:30, la intrarea în Putna pentru a merge pe jos până la Mănăstire, unde vor participa la Sfânta Liturghie și la ceremonia comemorativă de cinstire a lui Ștefan cel Mare și Sfânt.(T.B.)
Intră acum și în grupul de