Intră acum și în grupul de
Ultima zi a celei de-a treia ediție a Programului Ștefanian a început dimineața cu un pelerinaj la Mănăstirea Putna, iar coloana de pelerini s-a întins pe mai mult de un kilometru.
Astfel, un grup de peste 600 de pelerini a plecat pe jos la ora cu icoana Sf. Voievod Ștefan cel Mare, de la intrarea în Putna și au ajuns la Mănăstirea Putna, unde au luat parte la slujba religioasă oficiată la împlinirea a 515 ani de la trecerea la cele veșnice a domnitorului.
Pelerinii, tineri și vârstnici, îmbrăcați în costume populare specifice zonelor din care vin au intonat, pe întreg parcursul pelerinajului diverse piese corale, atât patriotice cât și bisericești, evocând personalitatea marelui voievod, Ștefan cel Mare și Sfânt.
Între pelerini s-a aflat președintele CJ Suceava Gheorghe Flutur, inițiatorul Programului Ștefanian, care și-a exprimat spus că este bucuros că la acest pelerinaj au venit foarte mulți bucovineni îmbrăcați în straie populare.
„Este ceva frumos. Îmbinăm pelerinajul spre Putna cu straiul popular și cu participarea la slujba de astăzi. Mă bucur că Programul Ștefanian pe care l-am inițiat în urmă cu câțiva ani prinde contur. A început în 24 iunie, de Sânziene, cu slujba de pomenire a domnitorilor Moldovei în capela Cetății de Scaun a Sucevei. Am avut și alte acțiuni la ctitoriile lui Ștefan cel Mare, iar astăzi nu se putea să fim în altă parte decât la poarta Putnei pentru a aduce un omagiu și a depune o coroană de flori celui care a însemnat cel mai mult pentru țara noastră, pentru Moldova și pentru Ținutul Bucovinei”, a spus Flutur.
La intrarea în Mănăstirea Putna, cei veniți pe jos au fost întâmpinați de Arhimandritul Melchisedec, starețul mănăstirii.
Acesta a spus că, cu doi ani înainte ca Ștefan cel Mare să treacă la cele veșnice, doctorul venețian Matteo Muriano, scria despre acesta că „este mult-iubit de supușii săi, veșnic treaz și darnic”
„Ceea ce ați făcut dumneavostră astăzi nu este altceva decât că ați intrat în dragostea și iubirea lui. Ați intrat în dragostea și dărnicia lui. Ați dăruit din timpul dumneavoastră și ați venit cu drag la mormântul Sfântului Ștefan”, a spus starețul mănăstirii.
Slujba religioasă este oficiată de un sobor de preoți în frunte cu IPS Iosif, Mitropolitul Europei Occidentale și Meridionale, IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, IPD Pimen, Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților, PS Igantie, Episcopul Hușilor, PS Damaschin, episcop-vicar al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților.
După slujba religoasă la mănăstire va fi organizat un recital de muzică și poezie patriotică și religioasă susținut de Grupul vocal tradițional „Ai lui Ștefan, noi oșteni” al Liceului Tehnologic „Ion Nistor” Vicovu de Sus, Corul de bărbați al Parohiei „Sfântul Nicolae” Salcea, Corul de copii „Binevestitorii misionari” al Parohiei Dornești, Corul „Glasul Bucovinei” al Școlii Militare de Subofițeri de Jandarmi Fălticeni.
Ulterior se va desfășura o paradă militară și depunere de coroane de flori la Mormântul Sfântului Voievod Ștefan cel Mare.
Intră acum și în grupul de