Intră acum și în grupul de
Traseul prin județul Suceava al drumului de pelerinaj Via Transilvanica ce pornește de la Putna și se încheie la Drobeta Turnu Severin a fost inaugurat luni la Putna.
Președintele Asociației Tășuleasa Social, inițiatorul proiectului, Alin Ușeriu, a spus că în 12 iunie 2018 a lansat proiectul Via Transilvanica, drumul care unește, un drum de pelerinaj de 1000 de kilometri care are nevoie de foarte mulți donatori, sponsori și voluntari.
„Acest drum este al românilor și am vrut să nu folosim bani publici pentru trasarea lui. Oricât am încerca, nu am putea face acest proiect fără sprijinul autorităților, al sponsorilor, a voluntarilor”, a spus Ușeriu.
El a arătat că drumul pornește de la Putna, iar fiecare care va pleca pe acest traseu va primi și binecuvântarea starețului mănăstirii.
Partener al proiectului, ministrul Apelor și Pădurilor, Ioan Deneș, a spus că îl încearcă mari emoții și că este bucuros că se deschide o nouă cale spre redescoperirea României.
„Ne vom bucura să redescoperim multiculturalitatea care de-a lungul timpului a dus a apariția unor zone din ce în ce mai frumoase și mai interesante. Ne va duce pe cărări la capătul cărora vom fi uimiți de măreția naturii”, a spus Deneș.
Președintele Tășuleasa Social a menționat că președintele CJ Suceava, Gheorghe Flutur, a înțeles foarte bine proiectul pentru că el a inițiat și Pelerin în Bucovina și că Via Transilvanica în județul Suceava a început deja să fie folosit ca traseu turistic.
Președintele Gheorghe Flutur a salutat finalizarea proiectului în județul Suceava și mai ales că aceasta se face la câțiva metri de mormântul celui mai mare român, Ierusalimul neamului românesc, la Putna.
„Sunt foarte bucuros că ați venit cu această idee și nu puteam decât să fim alături de dumneavoastră. Noi bucovinenii mai avem antecendente legate de aceste forme de drumeții. În 2009 am lansat proiectul de 1000 de kilometri de la Domul lui Ștefan de la Viena la Putna lui Ștefan cel Mare și Sfânt. Atunci temerari bicicliști au pornit pe acest drum. Am lansat acel drum de pelerinaj de la Viena la Putna”, a spus Flutur.
El a menționat că atunci a avut în vedere drumul lui Iacob, drumul pelerinului, al familiilor, al prietenilor, care este drumul împăcării, al făgăduinței între părinți și copii.
„De aceea, am lansat pe fonduri europene proiectul Pelerin în Bucovina și suntem în prin proiect, iar zilele trecute copii au venit în pelerinaj la Putna pentru că este destinația cea mai frumoasă și mai ușoară”, a spus Flutur.
El a spus că Via Transilvanica la Caraș Severin la Putna trece în județul Sucevaa prin nouă unități administrative unde sunt peste 270 de unități de turism cu circa 5500 de locuri de cazare, din cele 770 de unități de turism din județ, cu 16.000 de locuri de cazare.
„Porniți de la trei mănăstiri ortodoxe cu o valoare istorică uriașă a credinței: Putna, Sucevița, Moldovița. Treceți peste cele trei obcini Obcina Ferdeului, Obcina Mestecănișului și Obcina Mare, masivul Rarău-Giumalău, care este superb”, a spus Flutur.
El a anunțat că are în intenție înființarea Casei Pelerinului.
„Pelerinul trebuie vină undeva unde să-și lase mașina și să plece în pelerinaj. Avem nevoie de școli de vară pentru ghizi voluntari. Avem nevoie de parteneriate. Să facem parteneriat cu Romsilva și cu unități de cazare, cu hergheliile de la Lucina și Rădăuți, care sunt atracții. Punem în valoare gastronomia, dar și diverse perioade cum e perioada fructelor de pădure, perioada hribilor, traseele pentru bujorul de munte din Parcul Național Călimani”, a precizat Gheorghe Flutur.
El a arătat că vorbind de astfel de proiecte, crește turismul.
„Anul acesta cred că depășim jumătate de milion de turiști. În primle trei luni ale acestui an numai în zona Câmpulung Moldovenesc unde s-a deschis pârtia de schi a crescut turismul cu 40 la sută”, a menționat președintele CJ Suceava.
Alin Ușeriu a mai declarat că potrivit estimărilor, în maxim zece ani pe acest drum vor trece 200.000 de oameni pe an pe acest traseu și că va fi nevoie de foarte multă organizare.
Prefectul Mirela Adomnicăi a declarat că au fost foarte multe variante de lucru pentru acest traseu în județul Suceava pentru că sunt atât de multe locuri frumoase și că s-a ajuns la actuala variantă.
„Am convingerea că dincolo de drumul care unește, proiectul care să schimbe comunicarea în România, pentru județul Suceava, punctual, traseul, proiectul Via Transilvanica, va însemna că nu vom mai fi un județ de tranzit din punct de vedere turistic”, a spus prefectul de Suceava.
Ea a arătat că statistica arată că turiștii care vizitează Bucovina, văd mănăstiri, locurile sunt extraordinare, dar înnoptează maxim trei-patru nopți în județ. Poate dacă fac județul la pas vom deveni un județ care vom găzdui cel puțin șapte nopți turiști din toată țara și din toată lumea.
Prezent la Putna, directorul RNP Romsilva, Gheorghe Mihăilescu a spus că Via Transilvanica pune în valoare pădurile țării, poienile, satul românesc, casele, țăranul român în simplitatea lui, tot ce a dat trăinicie acestui neam și veșnicie României.
„Aceasta pune în valoare acest drum pe care trebuie să-l parcurgem în cea mai mare parte pe jos, poate chiar în mod simbolic”, a spus Mihăilescu.
El a arătat că a propus ca Romsilva să monteze toate pietrele de pe acest traseul menționând că în Bucovina s-a realizat acest lucru.
„Din 136 de kilometri, 136 de borne le-am montat noi, 137, astăzi, aici. Promit că dacă facem rost de surse financiare le montăm pe toate, cu ajutorul pădurarilor care știu să muncească, cu ajutorul lucrătorilor din teren care pot să le monteze pe toate. Suntem o forță, suntem oameni care știm să muncim, avem respect pentru muncă și le putem face”, a spus directorul RNP Romsilva.
Ambasadorul Tășuleasa Social, actorul Marcel Iureș, a spus că i-a plăcut cum acționează cei de la Tășulesa Social.
El a spus că cei din asociație nu sunt campioni, ci sunt eroi.
„Aici, în Pasul Tihuța, este un cuib de eroi”, a declarat Iureș.
Alin Ușeriu a explicat că pentru un kilometru costurile se ridică la circa 1000 de euro, cel mai mult fiind costul pietrelor de hotar din andezit.
Acestea sunt sculptate la Tășuleasa Social, sunt tăiate din andezit de la Măgura Ilvei și că vor fi folosite 230 de tone de andezit pentru acest drum.
Totodată, va fi editat un ghid, va fi făcută o aplicație și vor fi amplasate și indicatoare pentru acest drum.
În județul Suceava, pentru 100 de kilometri din cei 136 de kilometri partener al proiectului a fost firma Egger. (T.B.)
Intră acum și în grupul de