Intră acum și în grupul de
Confruntarea Greenpeace-Romsilva privind tăierile ilegale de pădure din județul Suceava organizată, marți, la Vama, a arătat că sesizarea inițială privind o tăiere ilegală arată că lucrările silvice din unitatea amenajistică 53A sunt legale și că aceste lucrări nu sunt ”tăieri rase”, ci „tăiere de regenerare – progresivă de racordare”.
Confruntarea a început dimineața la sediul Ocolului Silvic Vama unde reprezentanții Greenpeace au prezentat mai multe cazuri de tăieri ilegale de pădure, într-un dintre ele fiind vorba de tăiere la ras a unei păduri pe o suprafață de 5,5 hectare deși în documente se aprobase suprafața de 2,5 hectare.
Șeful OS Vama, Gelu Puiu, a contestat această informație, arătând că are toate documentele organelor de control care arată că s-au respectat prevederile din amenajament.
Totodată, în cadrul primei întâlniri, directorul general al Romsilva, Gheorghe Mihăilescu, a arătat că este deschis pentru informarea publicului și a recunscut că a fost și o eroare de comunicare a Romsilva subliniind că dorința publicului este de a vedea ce se întâmplă cu pădurile din România în timp ce Romsilva nu a comunicat suficient.
„Trebuie să fim corecți și realiști: o nouă generație vrea să cunoască mai mult despre aceste păduri. Este de datoria noastră să explicăm de ce facem aceste lucruri. Dacă vom face așa, vom evolua”, a spus Mihăilescu.
El a mai arătat că cei din Romsilva trebuie să-și recunoască și greșelile.
„Am avut și erori. Este evident că în ultimii 30 de ani, pe anumite zone, păduri private, sau anumite păduri au suferit datorită abordării greșite a unor colegi de-ai noștri. Lucrurile s-au schimbat.Romsilva are toleranță zero față astfel de practici”, a spus directorul general al Romsilva.
El a anunțat că va face modificări în codul de integritate astfel încât salariații Romsilva nu au ce căuta în comercializarea masei lemnoase arătând că Romsilva se ocupă de îngrijirea și creșterea pădurilor
Mihăilescu a mai spus că Romsilva este o instituție responsabilă care a asumat o dezvoltare locală, angajează zilieri cu care recoltează fructe de pădure, plante medicinale și sprijină comunitățile pentru că altfel aceste zone se depopulează. Împreună trebuie să gândim
El a arătat că Romsilva trebuie să aibă o altă abordare de comunicare și că acum este o altă abordare față de înainte de 1989, care pleacă de la teama de schimbări climatice
Directorul Romsilva a mai spus că în pădure se taie pentru anumite specii și se împădurește la loc.
„Nu e condamnabilă tăierea, ci condamnabilă e neîmpădurirea”, a spus Mihăilescu.
În ceea ce privește proprietarii care și-au tăiat la ras pădurea, el crede aceia nu erau proprietari pentru că nu este comportament de proprietar să-ți distrugi propriul tău bun.
„Probabil că și consolidarea proprietății private va scoate proprietarii adevărați în față”, a spus Mihăilescu.
Directorul general al Romsilva a mers apoi cu reprezentanții Greenpeace în teren, în pădure, pentru a se convinge că sesizarea făcută de organizația de mediu a fost fără obiect, așa cum a susținut Ocolul Silvic Vama, iar reprezentanții Greenpeace au arătat că ceea ce vizitează directorul general nu are legătură cu sesizarea lor, pentru că situația pe care ei o consideră ilegală este la circa 10 kilometri distanță.
Mihăilescu a spus că fotografia prezentată de Greenpeace în postarea de pe rețeaua de socializare face referire exact la locul pe care a decis să îl viziteze și a urcat acolo, fără însă să fie însoțit de reprezentanții Greenpeace.
Discuțiile în pădure au devenit contradictorii între participanți.
Acolo, inspectorul șef al Gărzii Forestiere Suceava, Mihai Gășpărel, a explicat că va verifica sesizările depuse de Greenpeace, dar că acestea nu se pot soluționa la o simplă vizită în teren.
„O simplă deplasare în teren e insuficientă și e pierdere de timp”, crede șeful GF Suceava.
„Vom face o verificare profesionistă și nu în grabă, nu sub presiune”, a spus Gășpărel care a menționat că la două din cele trei aspecte sesizate verificarea este de durată.
El a arătat că situația tăierilor ilegale cunoaște un trend descendent în ultimii doi ani.
Gășpărel a explicat că în ceea ce privește tăierile ilegale acestea nu pot fi identificate doar în baza cioatelor nemarcate pentru că o cioată fără marcă poate fi rezultatul unei tăieri legale la tăieri rase în anumite suprafețe.
Șeful Gărzii Forestiere Suceava a spus că cei 67 de angajați ai instituției trebuie să verifice 1,2 milioane de hectare de terenuri forestiere și că o parte a activității o reprezintă și verificările la instalațiile de debitat material lemnos, dar și la transportul materialului lemnos pentru a identifica situații de încălcare a legii.
Ulterior, a fost organizată o conferință de presă la care reprezentanții Greenpeace nu au participat.
Directorul general al Romsilva, Gheorghe Mihăilescu, a spus că și-a ținut promisiunea și că a fost la parcela despre care s-a spus că lucrurile sunt în neregulă și că s-a confirmat că a fost mai mult o eroare de date, pornită, poate de la o emoție a unor persoane care nu au cunoștințe suficiente despre modul în care se gospodărește pădurea.
„O comunicare mai corectă, mai aplicată, și a noastră și a tuturor va duce la o educație a populației pentru a înțelege aceste fenomene. Este un demers pe care toți trebuie să îl facem.(…) Trebuie să acceptăm că pădurea este o zonă publică în care ceea ce se face trebuie să spui oamenilor de ce.Voi lucra extrem de mult în sensul acesta să fac public cât mai multe din planul de management pe care îl avem și îl punem în aplicare pentru că este indubitabil că modul în care gestionăm pădurile este la un nivel de performanță”, a spus Mihăilescu.
El a spus că sunt și situații în care colegi greșesc.
„Sunt greșelile lor și ale organizației că nu reușește la timp să oprească asemenea erori. Ele sunt mici în comparație cu întregul care este valoros și care dă astăzi valoare pădurilor din Bucovina și pădurilor românești”, a spus Mihăilescu.
Gheorghe Mihăilescu a spus că principiile după care se ghidează reprezentanții Greenpeace sunt corecte și că aceștia luptă pentru a face cunoscute probleme de mediu, într-un mod pașnic, non-violent, să dezvăluie amenințări reale la adresa mediului și să găsească soluții.
„Mă gândesc chiar eu să depun o cerere de adeziune pentru a putea să fiu voluntar în această entitate pentru a putea să o înțeleg cum funcționează. Apreciez că lucrurile sunt rezonabile. Sunt un profesionist în domeniu și pot să spun opinia mea pentru că bănuiesc că este o organizație liber consimțită și poate să intre oricine în această organizație. Percepția mea este că pe plan mondial este o organizație extrem de respectabilă”, a spus Mihăilescu.
Prefectul de Suceava, Mirela Adomnicăi, a arătat că prezența în zonă este în urma unei sesizări de nelegalitate, iar la vizita în teren instituțiile implicate nu s-a confirmat.
În ceea ce privește aspectele legale de mesajele de transmis,ea consideră că s-au pus bazele unui dialog sănătos și a unui parteneriat public-privat în interesul comun pentru gestionarea corespunzătoare a pădurilor.
Secretarul de stat în Ministerul Apelor și Pădurilor, Daniel Coroamă, a spus că Greenpeace este o organizație care semnalează, de obicei, corect problemele de mediu, dar că în acest caz sesizarea nu s-a confirmat, ceea ce este îmbucurător pentru silvicultori și pentru fondul forestier.
„Am înțeles că mai au și alte aspecte care necesită verificări”, a spus Coroamă care a menționat că îl va ruga pe șeful Gărzii Forestiere Suceava, Mihai Gășpărel, să le acorde tot sprijinul pentru a se putea clarifica toate aspectele semnalate.
Șeful Gărzii Forestiere Suceava, Mihai Gășpărel, a declarat la rândul său că întâlnirea de marți se înscrie în seria întâlnirilor care fac bine pădurii.
„Depindem cu toții de pădure și totodată avem cu toții un rol în a o păstra. Astăzi a fost o manifestare care a arătat că societatea civilă are un rol în protecția pădurii, se implică. Noi ne dorim ca această implicare să fie făcută cu profesionalism și cu obiectivitate pentru că instituțiile statului au obligația și tot interesul să protejeze pădurea și în sprijinul instituțiilor statului pot veni și cetățenii și organizațiile neguvernamentale”, a declarat Gășpărel.
El a spus că a fost depus un raport al Greenpeace cu mai multe cazuri punctuale și vor fi verificate de Garda Forestieră, iar rezultatul va fi făcut public.
„Cred că se impune în timp, ca cetățeanul să fie eficient în aceste sesizări sau pentru a face o sesizare reală a unui caz de încălcare a legii să încerce să dobândească cunoștințe minime măcar pe acest domeniu sau, acolo unde are dubii, mai întâi să întrebe persoane care sunt abilitate să verifice sau să certifice legalitatea unei acțiuni”, a mai spus Gășpărel.
El a arătat că abia ulterior va putea fi angrenat personal sau instituții întregi pentru verificarea acestor aspecte.
Directorul general al Romsilva, Gheorghe Mihăilescu, a făcut în final un apel tuturor celor care au de făcut reclamații să se adreseze mai întâi Ocolului Silvic și a rugat șefii de ocoale silvice să furnizeze cetățenilor informațiile complete solicitate pentru că e mai bine să clarifice lucrurile de la început.
„Acolo unde au dubii sau suspiciuni se pot adresa autorităților pentru a putea clarifica lucrurile de la început. Este păcat să pui în spațiul public ceva ce este incorect ca (fiind) adevărat și să nu faci decât o rostogolire a noastră împotriva noastră. Unde sunt probleme, să le verificăm, să luăm măsuri, dar e păcat să alergăm toți pe aici, că dacă nu e aici e dincolo după munți, să ajungi să acuzi Ocolul Vama și să spui că e un exemplu de bună practică. Este un conflict total de logică”, a spus directorul general al Romsilva.
Greenpeace România a acuzat în luna iunie Direcția Silvică Suceava că a permis tăiere „la ras” într-o pădure.
„Într-o rază de 5 km am găsit parcele întregi de pădure tăiată la ras, albii ale pâraielor distruse de utilaje grele care cară lemnul ilegal pe cursul apelor, ecosisteme puse în pericol de aceste practici abuzive, camioane care transportă lemnul fără aviz, comunități divizate și o stare generală de deznădejde. Mai grav este că totul se întâmplă în păduri proprietate a statului, sub ochii celor responsabili de ele”, arată Greenpeace România care a publicat și o fotografie cu zona afectată.
La vremea respectivă Romsilva a respins acuzele organizației de mediu, iar ulterior s-a stabilit că reprezentanții Greenpeace și cei ai Romsilva să aibă o confruntare în teren privind tăierile ilegale din pădurile din județul Suceava.
Intră acum și în grupul de