Intră acum și în grupul de
Noul inspector școlar general al județului Suceava, Gabriela Mihai, a declarat, luni, că este „utopic” proiectul „Masă caldă în școli” prevăzut în Programul de Guvernare al PSD și consideră că trebuie să se mențină programul actual „Laptele și cornul” deși și aici are nemulțumiri legate de birocrație și de calitatea produselor.
„Deși am o grămadă de critici pentru acest program, nu putem să ne lipsim de el. Sunt în acest moment mulți copii care se bucură de laptele și cornul primite în școală”, a declarat Mihai.
Ea a spus că vorbește în calitate de fost director al Școlii generale nr. 1 din Suceava o școală din centrul Sucevei care are arondate și zona Mirăuți și cea a străzii Cernăuți.
„Să elimini cu totul programul acesta social ar fi o mare greșeală din punctul meu de vedere. A fost o încercare de regândire a lui, de oferire a unei mese calde. Eu zic că e și utopic să aplici asta la nivelul întregii țări. Nu avem infrastructura. Unde vreți să servească copiii aceștia masa caldă?”, a întrebat Gabriela Mihai.
Ea crede că o gustare la pauza de la ora 10:00 este binevenită deși programul „Laptele și cornul” este greu de gestionat mai ales pentru produsele lactate și fructe pentru că e vorba de subvenție cu fonduri europene.
„Nu vreți să știți de control de la APIA am avut pentru banii aceștia europeni pe lapte care trebuie reportată, pe bază de absențe, de pe o zi pe alta. Da, e greu de manageriat, dar eu cred că în momentul de față nu ne putem lipsi de el”, a spus Gabriela Mihai.
Ea a arătat că dacă dintr-o comunitate școlară de 900 de copii, două sute se bucură de program, atunci trebuie menținut.
Totodată, în ceea ce privește calitatea produselor de panificație, Gabriela Mihai a arătat că va sesiza Consiliul Județean Suceava, cel care face achiziția produselor, dar nu a putut spune de ce nu a făcut-o până acum în plen deși este consilier județean de trei ani.
Reamintim că progamul „Masă caldă în școli” este în prezent un proiect-pilot în care sunt incluse 50 de școli din țară între care și cea din Moldova Sulița.
„Implementarea Programului-suport constituie una dintre măsurile de prevenire şi, totodată, de intervenţie cu influenţă asupra părăsirii timpurii a şcolii în România, măsură prevăzută și în Programul de Guvernare”, arată Guvernul României.
Propunerile de meniu pentru elevi sunt avizate de Ministerul Educației și de Institutul de Sănătate Publică și pot fi servite următoarele preparate:
Ciorbă de legume
Supă de pui cu legume
Ciorbă de văcuță cu legume
Legume cu piept de pui la grătar
Mâncare de mazăre cu piept de pui
Pilaf cu legume și ficăței de pui
Piure de morcov cu grătar de pui
Piure de cartofi cu piept de curcan
Mâncare de varză dulce cu friptură la cuptor
Ghiveci de legume cu pui
Orez cu legume și pui la tava
Sufleu de broccoli cu brânză
Cartofi gratinați cu piept de pui la grătar
Tocană de legume cu orez brun
Piure de cartofi cu sfeclă și chifteluțe de legume
Omletă cu legume (ardei, ciuperci, ceapă verde) și brânză telemea
Sufleu de conopidă, broccoli și brânză la cuptor
Dovlecel umplut cu brânză la cuptor
Ciuperci la cuptor umplute cu brânză (pentru copiii cu vârsta mai mare de 7 ani)
Macaroane cu brânză
Cartofi franțuzești (la cuptor cu brânză şi ou)
Quinoa cu legume
Sandvici cu unt, şuncă, caşcaval şi legume (roşii, castravete, salată)
Sandvici cu piept de pui la grătar sau pulpă de pui dezosată la grătar cu legume crude (gogoșar, varză, morcov).
Salată de fructe (măr, pară, caisă, piersică, banană, portocală)
Intră acum și în grupul de