Intră acum și în grupul de
Un proiectil ce cântăreşte nu mai puţin de 40 de kg şi care provine din timpul celui de-al Doilea Război Mondial a fost găsit de un sătean din Văşcăuţi în timp ce săpa în faţa casei un şanţ de scurgere a apei. Potrivit ISU „Bucovina” Suceava, echipa pirotehnică a Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Bucovina” al judeţului Suceava, condusă de maistrul militar Iulian Pentilescu, a intervenit cu o autospecială pirotehnică pentru identificarea, ridicarea, transportul şi depozitarea unui element de muniţie, pe raza localităţii Văşcăuţi, comuna Muşeniţa.
„Neculai M., un gospodar din satul Văşcăuţi, executa lucrări de săpare la un şanţ în faţa casei, când, la un moment dat, a observat vârful unui element de muniţie. Din fericire pentru proprietar şi pentru familia sa numeroasă, faptul că acesta şi-a satisfăcut stagiul militar la arma „Geniu” l-a ajutat să-şi dea seama că are de a face cu muniţie de război rămasă neexplodată, deosebit de periculoasă. S-a oprit din lucrări şi a cerut imediat ajutorul profesioniştilor pirotehnişti”, precizează plutonierul major din cadrul Compartimentului Informare şi Relaţii Publice ISU „Bucovina” Suceava, Alin Găleată.
În urma cercetării şi detectării zonei, echipa pirotehnică a identificat şi ridicat un proiectil exploziv calibrul 150 mm, provenind din al Doilea Război Mondial, în perfectă stare de funcţionare. Imediat s-a trecut la evacuarea tuturor persoanelor aflate în zonă. Potrivit plutonierului Găleată, „misiunea a fost deosebit de complexă şi periculoasă, deoarece şanţul era foarte îngust, operaţiunile de identificare şi ridicare fiind îngreunate şi de masa proiectilului, în jur de 40 kg” .
Pirotehniştii s-au întors la bază la ora 16:15 şi au depozitat muniţia provizoriu până la distrugerea ei într-un poligon autorizat. „Misiunea s-a desfăşurat cu profesionalism şi a fost încheiată cu succes, fără să se pună în pericol vieţi omeneşti sau bunuri materiale, ţinând cont că o eventuală explozie a proiectilului ar fi provocat pagube serioase, schijele rezultate putând fi împrăştiate pe o rază de până la 1.000 de metri”, mai menţionează plutonierul Găleată.
Intră acum și în grupul de