Intră acum și în grupul de
Președintele Consiliului Județean Suceava, Gheorghe Flutur, a apreciat că diaspora suceveană este foarte importantă și că aceasta s-a unit atunci când pentru realizarea unui obiectiv cum ar fi deschiderea de curse aeriene din Suceava spre diferite destinații europene.
Flutur a comentat, vineri, slaba participare a diasporei la întâlnirea organizată la Suceava de Ministerul Pentru Românii de Pretutindeni, apreciind că, probabil, nu a existat o suficientă promovare a evenimentului, arătând că la întâlnirile organizate de Consiliul Județean Suceava au fost prezenți membri ai diasporei interesați de subiectele aflate în discuție.
Președintele CJ Suceava a arătat că autoritățile județene sucevene au încercat să țină mereu deschise căi de comunicare cu cei din diaspora.
„Măcar pentru a deschide curse de avion le-am spus: Uniți-vă pentru Londra, uniți-vă pentru Italia, uniți-vă pentru Madrid. Încă Madridul nu produce, dar poate va produce. Uniți în jurul unui obiectiv. Vreți curse? Haideți să o facem și pe asta!”, a spus Gheorghe Flutur lăsând să se înțeleagă că destinația Madrid ar putea fi următoarea pentru care se va deschide o cursă directă.
El a cerut însă ca cei care au pârghii, au responsabilități și să se implice în problematica diasporei.
„Nu că arăt cu degetul spre Guvern”, a spus Flutur care a adăugat că ministrul pentru Românii de Pretutideni, Natalia Intotero, a fost prezentă la o acțiune organizată de CJ Suceava la Viena, în schimb, la întânirea cu diaspora de la Suceava a fost prezent un subsecretar de stat.
Președintele Flutur și-a exprimat îngrijorarea că diaspora nu este suficient informată despre votul în străinătate în condițiile în care doar 28.000 de români s-au înscris pe platforma realizată de AEP.
El crede că vor trebui făcute acțiuni imediate în localitățile sucevene pentru ca rudele celor aflați la muncă în străinătate să le transmită acestora modul în care se pot înregistra pentru a vota.
Președintele CJ Suceava a arătat că peste 150.000 de suceveni sunt plecați la muncă în străinătate, dar că, oficial, sunt înregistrați ca plecați nici 10 la sută dintre aceștia.
Flutur crede că este nevoie de o mai bună informare a diasporei privind drepturile pe care le are și că atunci și implicarea acesteia va fi mai consistentă. (T.B.)
Intră acum și în grupul de