Intră acum și în grupul de
Primarul Sucevei, Ion Lungu, împreună cu viceprimarul Lucian Harșovschi, alături de adjunctului șefului misiunii diplomatice finlandeze la București, Anne M` Rabet, de reprezentanți ai firmei finlandeze Molok și ai reprezentanților Agenției de Eficiență Energetică din Republica Moldova au inaugurat, noul sistem de colectare a deșeurilor municipale cu platforme semiîngropate.
Primarul Ion Lungu a spus că s-a implementat în municipiu o metodă modernă pentru gestionarea a 100 de platforme semiîngropate care vor fi finalizate în această săptămână, menționând că mai sunt de instalat patru astfel de platforme.
El a arătat că reprezentantul Ambasadei Finlandei a remarcat că operațiunea de preluare a deșeurilor colectate ar trebui să dureze două minute și și-a exprimat încrederea că așa se va proceda, deși la prima acțiune operațiunea a durat mai mult.
„Operatorul este la început, nu are îndemânarea necesară, plus emoțiile pe care le-a avut.Sunt convins că oamenii se vor instrui și se va face această înlocuire cu operativitate”, a spus Lungu.
Primarul a menționat că în urma contractului semnat de firmele Diasil și Ritmic pe 12 ani, cele două firme trebuie să facă investiții de nouă milioane de euro.
„În acest an ar fi trebuit să monteze 50 de platforme semiîngropate și au realizat întreg programul de 100, și s-a adus tot din Finlanda și sistemul de platforme îngropate, în acest an urmând să fie montate 50 de astfel de platforme”, a spus primarul.
El a felicitat firma finlandeză Molok pentru echipamentele moderne pe care le-au livrat și a subliniat că țările nordice sunt campioane în ceea ce privește problemele de mediu.
Primarul Ion Lungu a arătat că în ideea de a continua proiectul „Suceava oraș verde” unde s-a implementat iluminatul cu LED-uri, se implementează transportul electric, s-a construit centrala cu biomasă, acum există și această metodă modernă de gestionare a deșeurilor.
El a arătat că platformele semiîngropate au aspectul de mobilier urban, iar decizia de amplasare a acestor platforme a fost luată împreună cu asociațiile de proprietari.
Primarul a subliniat că platformele au containere speciale pentru fracția umedă și fracția uscată și și-a exprimat speranța că sucevenii vor aprecia acest sistem.
„Vă spun că astăzi avem cel mai modern sistem de gestionare a deșeurilor prin acest sistem de platforme îngropate și semiîngropate. Am mai văzut și în alte părți, și la Cluj, dar nu sunt ca la Suceava unde sunt foarte ergonomice, estetice și ușor de schimbat”, a spus Lungu.
Primarul Lungu a mai spus că și cetățenii vor trebui să ajute în implementarea sistemului pentru că este vorba de interesul public.
„E un progres față de acele pubele, containere, mizerabile, cu apă, etc. Cu sprijinul operatorului putem menține o stare de curățenie. Cetățenii vor da concursul pentru că e vorba de habitatul lor și dacă vor funcționa așa cum sunt proiectate toată lumea va avea de câștigat”, a spus Lungu.
Anne M` Rabet a declarat că este foarte fericită să fie prezentă și să vadă startul cooperării din Suceava, mulțumind și autorităților locale și companiei Molok pentru această cooperare.
Diplomatul finlandez a apreciat faptul că Suceava are foarte mare grijă de mediu și că are o foarte bună politcă pentru mediu, de la gestionarea deșeurilor, la introducerea mașinilor electrice, ceea ce este foarte important pentru viitor.
„Cred că putem fi parteneri în acest domeniu pentru că Finlanda a alocat foarte multe resurse în cercetare și dezvoltare, în educație și tehnologie înaltă și cred că putem să împărtășim experiența noastră și partenerilor noștri”, a spus diplomatul finlandez.
Și reprezentantul firmei Molok a arătat că Suceava se află acum în top în ceea ce privește protecția mediului, iar modul de gestinonare a deșeurilor municipale este acum unul sigur pentru viitor, în timp ce reprezentantul firmei de salubrizare a arătat că aceasta face parte din programul de modernizare a colectării deșeurilor și a făcut un apel sucevenilor să realizeze colectarea selectivă a deșeurilor.
Viceprimarul Lucian Harșovschi a explicat că, treptat, toate containerele de suprafață vor fi îndepărtate fiind puse în funcțiune cele semi-îngropate despre care a arătat că nu pot fi accesate de persoane neautorizate, două treimi din volumul recipientului se află în subteran și sunt prevăzute cu capace etanșe.
El a făcut un apel pentru colectarea selectivă.
„Nu este doar o obligație legală, ci și una de educație civică și trebuie să devină o obișnuință pentru suceveni”, a spus Lucian Harșovschi.
Intră acum și în grupul de