Intră acum și în grupul de
În urma unei hotărâri de Guvern, un număr de 60 de localităţi sucevene vor primi fonduri în valoare de 10,5 milioane de lei pentru plata dobânzilor la creditul de 86,3 milioane de euro obţinut de la Deutche Bank A.G. Londra pentru proiectul judeţean de utilităţi. Potrivit preşedintelui Consiliului Judeţean Suceava, Gheorghe Flutur, Guvernul a aprobat miercuri, alocarea acestor sume de bani din fondul de rezervă şi reprezintă contravaloarea dobânzilor plătite în luna ianuarie de primăriile sucevene beneficiare ale proiectului „Suceava-Utilităţi şi mediu la standarde europene”. „Îmi exprim speranţa că prin alocarea acestor bani se face un pas important în deblocarea proiectului”, a spus Flutur.
Primăriile sucevene au plătit, în ianuarie, în total, dobânzi de trei milioane de euro aferente ratei creditului ceea ce a afectat în special bugetele oraşelor Gura Humorului (1,7 milioane de lei), Câmpulung Moldovenesc (2,1 milioane de lei), Vatra Dornei (1,6 milioane de lei), Rădăuţi (2,3 milioane de lei) sau Siret (3,5 milioane de lei) şi urmează să achite la mijlocul anului 2009 o nouă tranşă a dobânzilor aferente primului semestru al acestui an.
Şeful administraţiei judeţene sucevene a precizat că sumele de bani alocate de Guvern pentru plata dobânzilor vor trebui folosite de localităţi pentru finalizarea lucrărilor la centralele de cogenerare, astfel încât acestea să funcţioneze şi să se poată recupera investiţia prin furnizarea de energie termică şi electrică. Flutur a menţionat că ministrul Finanţelor, Gheorghe Pogea, va veni vineri la Suceava pentru a discuta cu primarii modul în care se poate debloca acest proiect de utilităţi. „Cheia deblocării e la ministrul de Finanţe”, a spus Flutur.
El a adăugat că reprezentanţi ai autorităţilor sucevene se află joi la Ministerul Administraţiei şi Internelor unde discută despre regimul proprietăţilor conductelor magistrale de transport a gazului natural construite în judeţ prin acest program şi care urmează să fie transferate, contra cost, societăţii Transgaz ce va achita contravaloarea acestora din dividende.
Ministrul Economiei, Adriean Videanu, a anunţat, la sfârşitul lunii martie, la Suceava, “acordul total” al Ministerului Economiei de preluare integrală, prin Transgaz, a conductelor magistrale de gaze naturale construite prin proiectul judeţean de utilităţi şi continuarea lucrărilor prevăzute în proiect. “Avem resurse şi disponibilitatea”, a spus Videanu, care a precizat că va trebui creat cadrul legal pentru preluarea acestei investiţii. El a mai arătat că împreună cu Ministerul de Finanţe va fi realizat un “montaj financiar” pentru punerea în funcţiune a investiţiilor realizate prin acest proiect de utilităţi.
Punerea în funcţiune a sistemelor de termoficare construite prin proiectul “Suceava-Utilităţi şi mediu la standarde europene” în oraşele Câmpulung Moldovenesc, Vatra Dornei, Rădăuţi, Siret şi Gura Humorului necesită lucrări în valoare de încă 9,6 milioane de euro. Pentru asigurarea sumelor de bani pentru finanţarea acestor lucrări autorităţile sucevene intenţionau să realoce fondurile obţinute prin creditul angajat la Deutche Bank din sumele necheltuite din programul de aducţiuni de gaze naturale după ce pentru aducţiunile de gaze naturale s-au alocat 27,5 milioane de euro, dar s-au cheltuit 11,5 milioane de euro, întrucât din cei 233 de kilometri de conductă magistrală de înaltă presiune prevăzuţi în proiect s-au executat lucrări pe o lungime de 101 kilometri.
Pentru realizarea investiţiilor în cadrul proiectului judeţean de utilităţi, Consiliul Judeţean Suceava a obţinut un credit cu garanţii guvernamentale în valoare de 86,3 milioane de euro, finanţatorul fiind Deutche Bank A.G. Londra, cu care CJ Suceava a semnat un contract de împrumut. Acesta prevede rambursarea creditului în 25 de ani, cu o perioadă de graţie de cinci ani şi cu o dobândă de 3,97%, la care se adaugă rata EURIBOR. Comisionul de aranjare a fost negociat la 1,05%, iar comisionul de neutilizare la 1,5%.
Intră acum și în grupul de