Intră acum și în grupul de
Profesorul univ. dr. Ștefan Purici, Prorector cu imaginea universității, relații internaționale și dezvoltare europeană al Universității „Ștefan cel Mare” din Suceava, a fost distins cu titlul de Doctor Honoris Causa al Universității Naționale „Yurii Fedkovici”, în cadrul unui eveniment prilejuit de celebrarea a 144 de ani de învățământ superior la Cernăuți.
Manifestarea, care a avut loc în Sala de Marmură a universității cernăuțene, în data de 3 octombrie 2019, s-a bucurat de prezența unor delegații academice din Polonia, Norvegia, Elveția, Republica Moldova, Israel și România, alături de conducerea universității gazdă și reprezentanții autorităților locale, dar și a unor reprezentanți ai misiunilor diplomatice la Cernăuți, printre care Consulul General al României la Cernăuți, doamna Irina Loredana Stănculescu, și consulul onorific al Germaniei la Cernăuți, domnul Alexandr Shlamp.
Prof. univ. dr. Ștefan Purici este absolventul Facultății de Istorie a Universității „Yurii Fedkovici” din Cernăuți și s-a remarcat, de-a lungul timpului, printr-o contribuție însemnată în domeniul cercetării istoriei Bucovinei, fiind coordonator al unor proiecte științifice internaționale dedicate studiului acestei zone, dar și printr-o implicare constantă și de succes în dezvoltarea relațiilor de colaborare în domeniul științific, educațional, cultural și umanitar dintre universitățile din Suceava și Cernăuți, argumente care au stat la baza deciziei de conferire a titlului onorific de Doctor Honoris Causa.
În intervenția sa din cadrul ceremoniei, prof. univ. dr. Ștefan Purici a descris Universitatea din Cernăuți ca fiind o instituție care a rămas întotdeauna un loc al respectului pentru adevăr, scenă deschisă pentru schimbul de idei, „o universitate în care persoana – personalitate, talent sau pur și simplu un student conștiincios – resimțea respectul din partea profesorilor, găsea locul și timpul pentru îmbogățirea spirituală și intelectuală, pentru pregătirea temeinică, în încercarea de a răspunde provocărilor zilei de mâine.”
Totodată, acesta a reamintit faptul că la Universitatea din Cernăuți au predat sau au obținut educație universitară recunoscută în toată Europa sau chiar în întreaga lume, savanți, viitori mitropoliți ai diferitelor eparhii, oameni de stat, oameni de afaceri de succes, scriitori talentați, artiști ș.a.
Plin de emoție și încărcătură spirituală a fost și mesajul privind ținutul Bucovinei, denumit de prof. univ. dr. Ștefan Purici „o moștenire pe care suntem obligați să o transmitem copiilor și nepoților noștri prosperă și fericită! Nu avem niciun drept să pierdem acest patrimoniu pe care l-am creat. Nu trebuie să uităm de ziua de alaltăieri germano-austriacă a universității și a Bucovinei, trebuie să ne amintim despre ziua de ieri românească a regiunii noastre. Noi – în special comunitățile noastre universitare – suntem obligați să sprijinim cooperarea ucraineano-română de astăzi, dar noi toți – profesori, studenți sau pur și simplu locuitori obișnuiți ai acestui ținut încântător – avem datoria sfântă să construim ziua de mâine europeană a Bucovinei și a Alma Mater.”
Intră acum și în grupul de