Polițiștii suceveni au identificat în ultimele zile șase persoane care desfășurau acte ilicite de comerț pe raza județului. Acestea sunt suspectate și de furturi din locuințe și înșelăciuni


Intră acum și în grupul de

Furturile şi faptele antisociale săvârşite de infractorii voiajori prezintă un specific aparte şi o complexitate deosebită generată în primul rând de faptul că autorii comit infracţiunile călătorind în diferite locaţii, pe trasee care asigură legătura facilă cu ieşirile din judeţe, arată un comunicat de presă al IPJ Suceava.

Potrivit sursei citate, infractorii voiajori dispun de mijloace de transport şi îşi adaptează activitatea infracţională în funcţie de vulnerabilităţile identificate în teren. Abordează persoane întâlnite pe stradă sub diverse pretexte (ca fiind turişti, având probleme medicale, vânzare de obiecte, etc.) culegând astfel informaţii cu privire la persoane care deţin sume de bani sau bunuri de valoare. Deseori activitatea infracţională se desfăşoară în mai multe zile, după documentarea cu privire la anumite persoane, zone şi locaţii, trecându-se la săvârşirea infracţiunii propriu-zise.

Deşi cazurile privind furturile prin împrietenire sau înşelăciunile prin diverse moduri de operare au fost intens mediatizate împreună cu recomandări preventive, în continuare unele persoane, în special persoanele vârstnice tratează superficial această problematică, generând un risc victimal crescut.

În permanență polițiștii dispuși în itinerariile de patrulare legitimează persoanele străine de localitate, în special în mediul rural, pentru prevenirea unor astfel de situații de risc infracțional și victimal, preizează comunicatul.

Astfel, în date de 14 noiembrie, ora 12.20, Secția 5 Poliție Rurală Dărmănești a fost sesizată despre faptul că trei persoane necunoscute care se deplasează cu un autoturism înmatriculat în județul Neamț și comercializează pilote și perne, au sustras o sumă de bani din locuința unui bărbat de 83 de ani din comuna Dărmănești.

În urma măsurilor operative întreprinse de polițiști, autoturismul a fost identificat pe raza localității Cumpărătura, în interior fiind 4 persoane, respectiv un bărbat de 27 de ani, două femei, una de 20 de ani și cealaltă de 41 de ani, precum și un minor de 2 ani, toți din județul Iași, care au fost conduse la sediul Poliției municipiului Suceava pentru cercetări.

Astfel, în urma controlului corporal, asupra femeii de 41 de ani a fost identificată suma de 835 de lei, aceasta declarând faptul că, banii provin de la o persoană din comuna Dărmănești, în schimbul vânzării unei pilote și a două perne.

Întrucât nu deținea documente legale de proveniență a celor 14 pilote, 8 perne și mai multe cearșafuri pe care le comercializa, femeia de 41 de ani a fost sancționată contravențional. În urma cercetărilor, polițiștii au stabilit faptul că, suma de bani a fost sustrasă din locuința persoanei vătămate, care, după recuperarea prejudiciului, s-a împăcat cu făptuitoarea.

În cauză s-a întocmit dosar penal  sub aspectul săvârşirii infracţiunii de furt calificat, ce va fi soluționat procedural.

Apoi, pe 16 noiembrie, în jurul orelor 14.20, un echipaj de poliție rutieră din cadrul Poliției mun. Vatra-Dornei au depistat pe raza municipiului autoturism înmatriculat în Bulgaria condus de un tânăr de 30 de ani, din mun. Buzău, jud. Buzău, ocupant în partea dreaptă fiind un bărbat de 42 de ani, din mun. Urziceni, jud. Ialomița, care încercau să ofere spre vânzare ghiuluri, despre care afirmau că sunt din aur, în fapt acestea fiind confecţionate din metal galben nepreţios.

Cei doi au fost conduși la sediul Poliției municipiului Vatra Dornei, unde au fost legitimați și iar datele acestora au fost introduse în aplicațiile Poliției.

Pentru a nu cădea victime ale infracţiunilor comise de infractorii voiajori le recomandăm cetăţenilor să nu dea curs unor oferte comerciale aparent avantajoase şi să nu furnizeze date cu privire la vecini sau alte persoane.

Un alt tip de înşelăciune îl reprezintă vânzarea diferitelor obiecte de uz casnic direct la domiciliu.  Aceste obiecte reprezentând diverse tigăi, covoare, perdele etc. sunt doar pretexte folosite de persoane necunoscute pentru a intra în locuinţa cumpărătorului, iar în momente de neatenţie sustrag chiar şi bunuri din casă.  De aceea recomandăm cetăţenilor să nu dea curs unor astfel de   oferte care de cele mai multe ori sunt la preţuri foarte mari şi calitate mică.

De asemenea nu lăsaţi să intre în locuinţa dumneavoastră persoane necunoscute, ce se recomandă a fi de la diverse firme de publicitate, de la societăţile de gaz, energie electrică fără a vă prezenta documente avizate ce le fac identificabile.

Tuturor celor care au de făcut diverse reparaţii în gospodărie, le recomandăm să angajeze firme autorizate şi să nu se încreadă în preţul mic oferit de aceste persoane.

În cazul în care aveţi suspiciuni apelaţi la numărul unic de urgenţă 112 sau sesizaţi cea mai apropiată unitate de poliţie!, mai arată IPJ Suceava.


Intră acum și în grupul de