Intră acum și în grupul de
Ministerul Economiei aşteaptă avizul Ministerului Finanţelor privind procedura de preluare de către Transgaz a conductelor magistrale de gaze naturale construite în judeţul Suceava prin proiectul judeţean „Suceava – Utilităţi şi mediu la standarde europene”, a explicat marţi la Suceava, ministrul Adrian Videanu. „Din punctul de vedere al Transgaz, decizia este luată. Aşteptăm o clarificare la nivelul Ministerului Finanţelor legat de această procedură”, a declarat Videanu într-o conferinţă de presă. El a precizat că din punctul de vedere al Transgaz, Ministerul Economiei este pregătit să promoveze actul normativ de două săptămâni. „Urmează să ne corelăm cu Ministerul Finanţelor astfel încât, în final, să devină o realitate preluarea acestui proiect, pe partea de conducte magistrale, de Transgaz”, a spus Videanu.
La rândul său, preşedintele CJ Suceava, Gheorghe Flutur, a arătat că Consiliul Judeţean Suceava şi-a dat, luni, acordul pentru predarea către Transgaz a conductelor magistrale de gaze naturale construite prin proiectul „Suceava-Utilităţi şi mediu la standarde europene” şi că au fost elaborate cele două proiecte de Hotărâri de Guvern ce ar trebui adoptate în vederea transferului conductelor şi recuperării investiţiei. Flutur a spus că acesta este primul pas în deblocarea proiectului, arătând că urmează să fie alocate fonduri prin Ministerul Administraţiei şi Internelor pentru finalizarea şi punerea în funcţiune a centralelor termice din Câmpulung Moldovenesc, Gura Humorului şi Rădăuţi, iar Transgaz urmează să finanţeze lucrările conductei magistrale de gaze naturale spre Vatra Dornei.
Punerea în funcţiune a sistemelor de termoficare construite prin proiectul “Suceava-Utilităţi şi mediu la standarde europene” în oraşele Câmpulung Moldovenesc, Vatra Dornei, Rădăuţi, Siret şi Gura Humorului necesită lucrări în valoare de încă 9,6 milioane de euro. Pentru asigurarea sumelor de bani pentru finanţarea acestor lucrări, autorităţile sucevene intenţionau să realoce fondurile obţinute prin creditul angajat la Deutsche Bank din sumele necheltuite din programul de aducţiuni de gaze naturale, după ce pentru aducţiunile de gaze naturale s-au alocat 27,5 milioane de euro, dar s-au cheltuit 11,5 milioane de euro, întrucât din cei 233 de kilometri de conductă magistrală de înaltă presiune prevăzuţi în proiect s-au executat lucrări pe o lungime de 101 kilometri.
Pentru realizarea investiţiilor în cadrul proiectului judeţean de utilităţi, Consiliul Judeţean Suceava a obţinut un credit cu garanţii guvernamentale în valoare de 86,3 milioane de euro, finanţatorul fiind Deutsche Bank AG Londra.
Intră acum și în grupul de