Intră acum și în grupul de
Un număr de aproximativ 20.000 de pelerini au participat miercuri, la Hramul Sucevei, credincioşi din toate colţurile ţării venind pentru a se închina Moaştelor Sfântului Mare Mucenic Ioan cel Nou de la Suceava. Potrivit tradiţiei, în zilele de 23 şi 24 iunie, pelerinii se pot ruga şi atinge racla cu sfintele moaşte, raclă ce este scoasă din mănăstire, de obicei doar o dată pe an, şi se aşează sub un baldachin împodobit cu flori de sânziene, în curtea mănăstirii. Spunem că de obicei se scoate doar o singură dată, de hramul mănăstirii, deoarece au mai fost ani în care seceta a determinat ca procesiunea să fie reluată.
Marţi, în ajunul Sânzienelor, ploaia torenţială i-a privat pe pelerini să participe la slujba de priveghere, dar miercuri vremea s-a îmbunătăţit simţitor, astfel că dimineaţă, când a început slujba arhierească, curtea mănăstirii era plină de credincioşi.
Sfânta Liturghie a fost oficiată de ÎPS Teofan, împreună cu Arhiepiscopul Tomisului, ÎPS Teodosie, Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor, ÎPS Pimen şi un numeros sobor de preoţi. Alături de miile de credincioşi, stareţele de la Mănăstirile Voroneţ, Moldoviţa, Suceviţa, Dragomirna şi Probota la slujbă au fost văzuţi primarul Sucevei, Ion Lungu şi preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Gheorghe Flutur.
La ora 11:00, după cum este tradiţia, racla cu moaştele Sf. Ioan cel Nou a fost purtată de mai mulţi preoţi pe umeri, protejaţi de un cordon de jandarmi, de-a lungul principalelor artere ale municipiului Suceava, cu popasuri în dreptul mai multor locaşuri de cult: Mănăstirea „Sf. Ioan cel Nou”, Biserica „Sf. Înviere”, Biserica „Sf. Gheorghe” (Mirăuţi), Biserica „Sf. Dumitru”, Biserica „Sf. Nicolae”, Catedrala „Naşterea Domnului” (Mărăşeşti), Biserica „Naşterea Maicii Domnului” (Tribunal) şi înapoi la mănăstirea suceveană.
Intră acum și în grupul de