Intră acum și în grupul de
O intervenţie chirugicală de mare complexitate, care a durat şase ore, a fost realizată recent de medicii suceveni în cazul unui pacient în vârstă de 70 de ani, fost fumător, cu o formaţiune tumorală la buza inferioară.
Medicul specialist în chirurgie oro-maxilo-facială, Gelu Duprii, din cadrul Compartimentului de Chirurgie Buco-Maxilo-Facială, a declarat, miercuri, într-o conferinţă de presă, că o operaţie dificilă, mai ales din cauza zonei în care s-a intervenit, a fost realizată cu succes la SJU Suceava în cazul unui pacient cu o formaţiune tumorală la buza inferioară, aceasta fiind a doua etapă a intervenţiei chirugicale, realizată la nivel cervical, după ce tumoarea a fost extirpată în cursul lunii aprilie.
El a explicat că un pacient în vârstă de 70 de ani s-a prezentat în luna aprilie la spital având o formaţiune tumorală de aproximativ 2 centimetri, la nivelul buzei inferioare, ulcerată şi nesângerândă, nedureroasă şi cu debut declarativ în urmă cu un an.
Medicul specialist Gelu Duprii a precizat că pacientul, fost fumător, a fost operat în primă fază în luna aprilie, când s-a extirpat formaţiunea tumorală, subliniind că atât intraoperator, cât şi postoperator nu au fost complicaţii, vindecarea a decurs bine, iar pacientul a fost externat cu succes, însă la trei săptămâni de la operaţie rezultatul histo-patologic a indicat un carcinom spino-celular, respectiv cancer de buză.
Duprii a arătat că noile protocoale europene prevăd ca în astfel de cazuri intervenţia chirurgicală să se efectueze în doi timpi, astfel că în prima dată se extirpă formaţiunea tumorală, iar la şase luni se operează cervical, la nivelul gâtului, pentru îndepărtarea tuturor staţiilor ganglionare de la acest nivel.
Medicul specialist în chirurgie oro-maxilo-facială a mai spus că pacientul a fost evaluat lunar, iar la cinci luni a efectuat un examen CT care a indicat că acesta avea deja prezenţi “ ganglioni probabil metastatici”.
“Am decis să-l operăm din nou, să facem al doilea timp al operaţiei şi am intervenit la nivel cervical. S-a făcut o incizie cutanată, s-a disecat în planuri, planul tegumentar şi planul muscular. S-au identificat venele şi arterele la nivel cervical, se pensează, se ligaturează cele de care avem nevoie, se îndepărtează tot conţinutul lojei submandibulare, adică glanda submandibulară, dar complexitatea acestui caz o face zona în care se lucrează. S-a lucrat pe jugulara internă, pe carotida comună, pe carotida internă, pe carotida externă, ceea ce dă o notă aparte intervenţiei, sunt zone foarte periculoase, practic se intră până la baza craniului, se îndepărtează tot ce înseamnă ţesut grăsos împreună cu ţesut limfo-ganglionar”, a explicat Duprii.
El a precizat că intervenţia a durat şase ore, intraoperator nu au fost incidente majore, intervenţia a durat şase ore, iar postoperator . pacientul în vârstă de 70 de ani a avut o recuperare rapidă, fiind externat în cursul zilei de miercuri.
Medicul sucevean a menţionat că după această a doua intervenţie s-au recoltat probe de la nivel cervical pentru un nou examen histo-patologic fiind aşteptat rezultatul analizei.
“Am dat din nou pentru examen histo-patologic proba recoltată de la nivel cervical şi aşteptăm rezultatul, dar cu siguranţă e de natură tumorală şi sunt şi aceşti ganglioni de natură tumorală. În caz că sunt doar inflamatori, e norocul lui, dar şansele sunt extrem de mici să fie inflamatori, deci 99 la sută sunt tumorali”, a mai spus Duprii.
El a adăugat că în continuare pacientul va urma un tratament oncologic, radio-chimio-terapie, în general, cu evoluţie bună.
“Dacă nu s-ar fi efectuat a doua intervenţie, practic prima intervenţie, extirparea formaţiunii tumorale, a fost cu grad redus de complexitate, dacă ne limitam doar la prima operaţie viaţa pacientului era redusă mult, la maxim doi ani. Dar cu a doua intervenţie speranţa de viaţa creşte considerabil, sunt pacienţi care au trăit şi până la 8-12 ani după intervenţie, dar depinde şi de modul de viaţă al pacientului, dacă continuă fumatul şi nu are regim alimentar adecvat e clar că lucrează în defavoarea lui şi scad substanţial şansele de supravieţuire”, a subliniat medicul specialist în chirurgie oro-maxilo-facială.
Duprii a mai declarat că este bucuros că la SJU Suceava se pot realiza şi astfel de intervenţii, dar a arătat că medicii de familie ar trebui să trimită pacienţi cu astfel de patologii către spitalul sucevean.
La rândul său, directorul medical al SJU Suceava, medicul Mircea Alexandru Macovei a spus că prezentarea unor astfel de cazuri are ca scop creşterea adresabilităţii la spitalul judeţean în condiţiile în care populaţia este informată cu privire la intervenţiile complexe efectuate la nivel de clinică universitară de la SJU Suceava.
Medicul Gelu Duprii a absolvit cursurile Universităţii de Medicină şi Farmacie “Gr. T. Popa” Iaşi şi a efectuat stagii de pregătire în Madrid, Spania.
(T.B.)
Intră acum și în grupul de