Intră acum și în grupul de
Directorul medical al SJU Suceava, medicul primar ortoped Mircea Alexandru Macovei, a anunţat, miercuri, într-o conferinţă de presă, că o nouă intervenţie de nişă pe artroscopia genunchiului, ce a presupus reinserţia meniscului lezat, a fost efectuată de doi medici din cadrul Secţiei de Ortopedie şi Traumatologie din cadrul spitalului.
El a amintit că începând cu anul 2010 au fost efectuate primele proceduri chirurgicale minim invazive în domeniul ortopediei la SJU Suceava, începând cu artroscopia de genunchi, ulterior cu artroscopia de umăr şi mai apoi, datorită colaborării cu profesorul Florin Ramadani de la Clinica Wels-Grieskirchen din Austria, cu artroscopia de gleznă, ajungându-se ca în timp, la spitalul sucevean să fie dezvoltate ramuri colaterale şi intervenţii de nişă pe artroscopia genunchiului sau umărului.
Medicul sucevean a arătat că o astfel de intervenţie, cu o complexitate crescută, a fost realizată de medicii ortopezi Marius Grămadă şi Rareş Voinea din cadrul Secţiei de Ortopedie şi Traumatologie a spitalului.
“S-a făcut o reinserţie a cornului posterior al meniscului, s-a intrat în spatele genunchiului, într-o zonă foarte greu accesibilă, şi s-a reinserat meniscul lezat, s-a repus la loc meniscul lezat, conservându-se în acest fel arhitectura genunchiului şi îndepărtându-se pericolul acesta de gonartroză, de care fuge toată lumea”, a explicat Macovei.
El a ţinut să sublinieze dificultăţile intervenţiilor chirugicale în cazurile cu complexitate crescută prezentate în cadrul conferinţei de presă, arătând că medicii chirurgi suceveni au toată deschiderea pentru efectuarea unor intervenţii dificile, în zone greu accesibile.
“Şi în cazul intervenţiei din domeniul ortopediei s-a lucrat foarte aproape de artera şi vena poplitee, intervenţii care ar putea avea complicaţii intraoperatorii nefaste, de amploare. Chirurgii au început să intre pe zone greu accesibile, cu riscuri, intervenţiile au decurs foarte bine. Avem speranţa sau certitudinea că în viitor vom merge tot pe trendul acesta, aşteptăm pacienţi la Chirurgie vasculară, la BMF, la Ortopedie, de toate calibrele, cu diagnostice chiar şi severe, severe. Suntem convinşi că vor evolua favorabil. Avem toate premizele, pe mine nimic din punct de vedere material, logistic sau ca bază nu mă împiedică să fac un caz complicat, am avut toată susţinerea managerului şi a spitalului, avem deschiderea noi, toţi chirurgii, să facem aceste intervenţii dificile. Am început cu cazuri simple, dar ne dezvoltăm şi vrem să dăm semnale că există loc de intervenţii de amploare mare”, a spus Macovei.
(T.B.)
Intră acum și în grupul de