Intră acum și în grupul de
Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților, IPS Pimen Suceveanul, a avut cuvinte critice, joi, la ședința solemnă de Ziua Bucovinei organizată în Palatul Administrativ, la adresa politicienilor de după 1989, arătând că aceștia au împiedicat retrocedarea bunurilor Bisericii Ortodoxe din Bucovina.
IPS Pimen Suceveanul a arătat că este un aniversar sfânt, respectiv Unirea Bucovinei cu patria mamă și a adus laude înaintașilor.
„Cinste fruntașilor bucovineni care s-au făcut mesagerii întregii suflări bucovinene și s-a unit cu țara. Cinste bucovinenilor care în timpul ocupației austriece și-au păstrat credința strămoșească și iubirea de țara lor, România”, a spus Pimen.
El a continuat să laude pe Împăratul Austriei și Guvernul regimului comunist.
„Cinste Împăratului Austriei care a respectat dreptul de proprietate al Bisericii Ortodoxe din Bucovina privind bunurile mănăstirilor desființate chiar de împărat. Cinste oamenilor din Guvernul României din timpul regimului comunist care, deși au confiscat bunurile Fondului Bisericesc Ortodox Român din Bucovina totuși au înscris în Cartea funciară că proprietarul bunurilor confiscate în 1949 a fost Fondul Bisericesc Ortodox din Bucovina potrivit legilor din anii ocupației austriece”, a spus IPS Pimen.
Arhiepiscopul a criticat actuala clasă politică.
„Rușine oamenilor politici înscăunați la conducerea țării după evenimentele din decembrie 1989 care corup oamenii din justiție pentru a da hotărâri judecătorești fără acoperire juridică în vederea împiedicării aplicării legilor privind retrocedarea averilor confiscate de regimul comunist, în cazul nostru bunurile Fondului Bisericesc Ortodox din Bucovina”, a spus IPS Pimen Suceveanul care a explicat că decizia prin care se menționează că „nu am dovedit îndeajuns că am fost proprietari ai bunurilor Fondului Bisericesc” nesocotește prevederi din Legea 1/2000.
Mai mult, IPS Pimen a transmis laude judecătorilor de la Tribunalul Suceava care, prin integritatea lor deontologică, au admis faptul că Fondul Bisericesc Ortodox din Bucovina a fost proprietarul deplin al bunurilor sale.
Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților a transmis și un mesaj de viață lungă președintelui CJ Suceava, Gheorghe Flutur și primarului Sucevei, Ion Lungu.
Intervenind imediat, președintele CJ Suceava, Gheorghe Flutur, a spus că Ziua Bucovinei este un prilej de a spune lucrurilor pe nume.
„Bucovina a fost și este o tribună în care lucrurile trebuie discutate și trebuie acționat. Trebuie să ne obișnuim în acest climat și trebuie să găsim soluții”, a spus Flutur.
Intră acum și în grupul de