Celulă de criză la Prefectura Suceava după ce zece mii de cadre didactice sucevene au fost la un pas să rămână fără salarii de sărbători. ISJ Suceava a făcut angajări suplimentare fără încadrarea în alocarea bugetară și fără avizul ministerului de resort ceea ce a blocat sistemul național de plată a salariilor. Ministrul Educației a deblocat situația


Intră acum și în grupul de

Prefectura Suceava a constituit, marți seara o celulă de criză formată din prefectul Alexandru Moldovan, subprefectul Silvia Boliacu și directorul Florin Sinescu, după ce prefectul a fost sesizat de președintele Alianței Sindicatelor din Invățământ Suceava privind blocajul plăților drepturilor salariale cuvenite angajaților din invățământul preuniversitar  sucevean.

Potrivit Prefecturii Suceava, inspectorul școlar general prof. Gabriela Mihai a fost invitată să aducă lămuriri cu privire la situația extremă cu care se confruntă Inspectoratul Școlar Județean Suceava în ceea ce privește blocajul survenit în plata salariilor în învățământul preuniversitar județean, iar prefectul solicitat un raport detaliat care să cuprindă descrierea situației limită înregistrate, cauzele care au generat-o și măsurile dispuse pentru soluționare de către conducerea IȘJ Suceava.

„În urma ședinței operative a rezultat că este blocat programul național EduSAL- platforma electronică la nivel național pentru plata drepturilor salariale-  pentru luna noiembrie 2019, în cazul județului Suceava, existând pericolul ca plățile pentru un număr considerabil de angajați din învățământul preuniversitar sucevean să nu poată fi efectuate la data de 13 decembrie 2019”, precizează sursa citată.

În aceste condiții, prefectul Alexandru Moldovan, a luat imediat legătura cu ministrul Educației, Monica Cristina Anisie, solicitând analiza acestei situații urgente și identificarea unei soluții legale de deblocare a plăților pentru cei peste 10.000 de angajați ai învățământului preuniversitar sucevean aflați în această situație, în condițiile în care se apropie sărbătorile de iarnă.

Astfel, miercuri dimineața a fost organizată la sediul IȘJ Suceava o videoconferință, la care au participat  ministrul Monica Anisie, director general Mihai Păunică, din partea Ministerului Educației și Cercetării, conducerea IȘJ Suceava și prefectul județului Suceava.

În cadrul videoconferinței s-au discutat motivele ce au generat această situație și s-a constatat că  ISJ Suceava a procedat la suplimentarea personalului încadrat în învățământul preuniversitar cu un număr de 70 de norme, fără încadrarea în alocarea bugetară aprobată și fără avizul ministerului de resort.

„Motivat de situația excepțională ivită la nivel național, s-a analizat și s-a identificat o soluție legală de deblocare a plăților salariale. Doamna ministru Monica Cristina Anisie a dat asigurări că toate salariile angajaților din învățământul preuniversitar sucevean vor fi plătite la termen, adică în data de 13.12.2019”, se arată în comunicat. 

La finalul videoconferinței au fost invitați și reprezentanții sindicatelor, cărora li s-a comunicat că situația a fost deblocată.

Prefectul județului Suceava a mulțumit ministrului Monica Anisie pentru operativitatea și disponibilitatea cu care s-a implicat în soluționarea acestei situații de extremă urgență pentru salariații din învățământul preuniversitar sucevean, care ar fi fost în situația de a nu-și fi încasat drepturile salariale, acum în prag de sărbători.

„Urmare acestei situații, prefectul județului Suceava a solicitat conducerii IȘJ Suceava respectarea dispozițiilor Legii nr. 500/ 2002 privind finanțele publice, conform căreia este instituită obligativitatea ordonatorilor de credite de a utiliza creditele bugetare repartizate în condiții de economicitate, eficiență și eficacitate. Totodată, prefectul județului Suceava a solicitat conducerii IȘJ Suceava să comunice imediat și nemijlocit orice eveniment care ar putea produce perturbarea desfășurării normale a activității în învățământul sucevean”, transmite Prefectura Suceava.


Intră acum și în grupul de