Intră acum și în grupul de
Alianţa Sindicatelor din Învăţământ Suceava a anunţat, joi, că deşi MEC a deblocat salariile angajaţilor ISJ Suceava, va apela la instanţele judecătoreşti, întrucât consideră că blocarea salariilor unei instituţii în condiţiile în care munca a fost prestată reprezintă un “act extrem de grav şi ilegal, pentru că salariul e un bun de patrimoniu garantat de Constituţia României.”
Preşedintele ASI Suceava, profesorul Giani Leonte, a informat într-un comunicat de presă că Biroul Operativ al ASI Suceava s-a întrunit în cursul zilei de joi pentru a analiza situaţia salarizării angajaţilor din Inspectoratul Şcolar Judeţean Suceava.
El a reamintit că angajaţii ISJ Suceava nu au primit salariile la termen, respectiv în data de 13 decembrie 2019, din cauza “blocajului” generat de Ministerul Educaţiei şi Cercetării “pe motivul că în județul Suceava nu s-au redus 70 de norme din învățământul preuniversitar”, însă MEC a deblocat salariile în ISJ Suceava în cursul serii de miercuri, 18 decembrie.
Leonte a subliniat că această solicitare a MEC de reducere a posturilor respective “nu a fost făcută în baza unui document, deci este lipsită de orice temei juridic”.
“În condiţiile în care munca a fost prestată, blocarea salariilor unei instituţii reprezintă un act extrem de grav şi ilegal, pentru că salariul e un bun de patrimoniu garantat de Constituţia României. Chiar dacă în cursul serii de ieri MEC a deblocat salariile în ISJ Suceava, precedentul creat ne determină să apelăm la instanţele judecătoreşti pentru ca astfel de situaţii, practicate în anii ’50, să nu se mai întâmple într-o ţară membră a Uniunii Europene. Indiferent de vinovăţia cuiva este inadmisibil să atentezi la un drept vital creând grave prejudicii materiale şi morale. În opinia noastră, deblocarea salariilor odată cu schimbarea inspectorului şcolar general nu e întâmplătoare, iar lucrul cel mai grav e că tentaculele politice ating un drept fundamental, cel de a munci şi a fi remunerat”, a precizat preşedintele ASI Suceava, Giani Leonte.
ISJ Suceava a informat într-un comunicat de presă că profesorul Grigore Bocanci a fost numit, începând de joi, prin Ordinul Ministerului Educaţiei şi Cercetării nr. 5607 din 19 decembrie 2019, în funcţia de inspector şcolar general al Inspectoratului Şcolar Judeţean Suceava, cu detaşare în interesul învăţământului, până la organizarea concursului, dar nu mai târziu de sfârşitul anului şcolar 2019-2020.
Tot din data de 19 decembrie 2019 a încetat detaşarea în interesul învăţământului a profesoarei Gabriela Mihai din funcţia de inspector şcolar general al Inspectoratului Şcolar Judeţean Suceava,
conform Ordinului Ministerului Educaţiei şi Cercetării Nr. 5606 din 19 decembrie 2019.
(L.B.)
Intră acum și în grupul de