Intră acum și în grupul de
Președintele Consiliului Județean Suceava, Gheorghe Flutur, a anunțat, luni, că bugetul pentru anul 2020 al Consiliului Județean Suceava ar urma să fie adoptat în perioada 10-15 februarie după ce se încheie perioada de consultare publică.
El a spus că bugetul este de 652 de milioane de lei în condițiile în care anul trecut bugetul executat a fost de 406 milioane de lei, arătând că în ceea ce privește componenta de funcționare aceasta se va menține la nivelul anului trecut în timp ce cea de dezvoltare va avea alocată suma de 347 de milioane de lei, de 3,5 ori mai mare față de anul trecut.
„53 la sută din buget e pentru dezvoltare”, a declarat Gheorghe Flutur.
El a spus că la drumuri județene în acest an se primesc sume mai mari din TVA, de la 14 milioane de lei în 2019 la 22 de milioane de lei în 2020.
Totodată, în buget sunt prevăzute sume „la limită” pentru funcționarea DGASPC Suceava și a subliniat că pentru prima dată în Legea bugetului sunt prevăzute de la început fonduri pentru acoperirea ratelor, dobânzilor și restanțelor pentru creditul județean care a fost angajat în urmă cu 15 ani pentru proiectul „Suceava-Utilități și mediu la standarde europene”.
Președintele Flutur a spus că și-ar fi dorit ca această pondere în buget a componentei de dezvoltare și-a fi dorit-o încă din primul an de mandat și că e bine că se întâmplă și acum și a prezentat și principalele proiecte care urmează să fie realizate în cursul anului 2020.
Astfel, urmează să fie finalizat până la mijlocul anului noul terminal al Aeroportului Suceava unde mai sunt de făcut investiții de 4 milioane de euro.
La Spitalul Județean Suceava urmează să fie efectuate lucrări pe nouă șantiere, respectiv la finalizarea extinderii blocului operator cu patru noi săli de operații -6,2 milioane de euro, finalizarea heliportului de pe spital-1,4 milioane de euro, finalizarea Centrului de Medicină Nucleară=2,3 milioane de euro, începerea proiectului de realizare a unui Spital de Oncologie pentru care s-a solicitat aprobarea Ministerului Sănătății, o nouă construcție prin supra-înălțarea corpului E al SJU Suceava pentru Chirurgie vasculară și neurochirurgie, ceea ce va permite ca în zona eliberată să se amenajeze Chirurgia toracică și plastică.
Totodată, la SJU Suceava urmează să fie început proiectul unui Spital de Copii, va fi realizat blocul ANL pentru medici la care CJ Suceava va asigura rețelele de utilități și urmează să fie finalizat și Centru de radioterapie.
„Vor fi multe macarale în funcțiune. E anul macaralelor”, a spus Gheorghe Flutur.
El a mai anunțat că în ceea ce privește drumurile județene în 2020 ar urma să fie modernizați 180 de kilometri și reparați cu covoare asfaltice alți 50 de kilometri.
Astfel, se preconizează ca în luna martie să fie semnat contractul de execuție pentru drumul axial Suceava-Iași pe tronsoanele din județul Suceava, respectiv Dărmănești-Stroiești-Moara-Suceava și Suceava-Dolhasca-limita cu județul Iași, totalizând 75 de kilometri, urmând să fie executate lucrări de 24 de milioane de euro din totalul de 47 de milioane de euro.
În ceea ce privește proiectele prin PNDL vor fi finalizate lucrările de drumuri de la Panaci-Glodu, Boroaia, Slatina (jumătate din lucrare întrucât se așteaptă finalizarea introducerii rețelelor de apă-canal) Hârtop-Vulturești, Rădăuți-Frătăuți-Bilca-Vicovu de Sus și Teșna-Coșna unde urmează să fie desemnat constructorul.
În ceea ce privește investițiile din bugetul propriu se vor realiza drumurile județene Siret-Mușenița, Sulpicani-Gemenea, drumul spre Codrii Seculari Slătioara pentru a se pune în valoare obiectivul UNESCO, Pleșa-Mănăstirea Humorului-Solonețul Nou, Câmpulung Moldovenesc-Rarău.
În ceea ce privește reparațiile, acestea se vor realiza pe 50 de kilometri și vor costa circa 40 de milioane de lei.
Președintele Gheorghe Flutur a arătat că în 2020 vor fi modernizați 180 de kilometri de drumuri județene și reparați alți 50 de kilometri.
Un alt proiect la care va începe execuția în cel mai scurt timp este cel de realizare a Sălii Unirii în actuala curte interioară a Palatului Administrativ.
Totodată, vor fi amenajate platformele de transfer a deșeurilor de la Fălticeni și Rădăuți, va începe proiectul de reamenajare și modernizare a Muzeului de Istorie din Siret, vor fi modernizate Grădinița specială Fălticeni și Școala Specială Rădăuți, se începe prin POR proiectul Parcului industrial Siret și se amenajează Muzeul de Artă din Suceava cu 1,7 milioane de euro după ce proiectul va fi aprobat spre finanțare cu fonduri norvegiene.
Intră acum și în grupul de