Intră acum și în grupul de
Asociația Rădăuțiul Civic a trimis Primăriei Municipiului Rădăuți o propunere pentru implementarea conceptului de bugetare participativă la nivel de municipiu, în prima săptămână a lunii februarie 2020.
Potrivit unui comunicat al Asociației, care are o activitate de aproape trei ani în societatea civilă din Rădăuți, aceasta dorește includerea municipiului Rădăuți pe lista orașelor din țară care au implementat deja acest concept, precum: Arad, București (Primăria Capitalei, primării de sectoare), Brașov, Cluj, Craiova, Iași, Oradea, Turda, Sibiu, Suceava.
Sursa citată arată că bugetarea participativă reprezintă un proces deschis, incluziv și transparent prin care membrii comunității se implică direct în formularea deciziilor ce privind prioritățile de cheltuire a banilor din bugetul local. Prin intermediul bugetării participative, autoritățile stabilesc un procent din bugetul de investiții care este prioritizat chiar de cetățeni. Ei sunt cei care propun proiecte pentru oraș și tot cetățenii sunt cei care le votează, cele mai votate proiecte fiind cele pe care autoritățile și le asumă să le implementeze.
Pașii propuși de Asociația Rădăuțiul Civic pentru implementarea acestui concept de către autoritățile locale ale municipiului Rădăuți, similar altor orașe mai dezvoltate, sunt următorii:
- Crearea unui regulament pentru Bugetare Participativă Rădăuți 2020;
- Publicarea regulamentului și anunțarea calendarului;
- Crearea unei platforme pentru bugetare participativă;
- Înscrierea proiectelor de către cetățeni;
- Votarea lor de către public;
- Implementarea proiectelor de către autorități.
Posibilitatea oferită rădăuțenilor de a face parte din procesul decizional, precum și identificarea de către ei a celor mai importante probleme dintr-un anumit cartier sau din municipiu ar scoate în evidență importanța pe care o acordă autoritățile locale, cetățenilor, arătând deschidere către ideile venite din partea locuitorilor municipiului votate, apoi, chiar de către ei, menționează sursa citată.
Propunerile pentru proiecte ar putea acoperi o arie largă de domenii precum: infrastructură și mobilitate, amenajare urbană, educație și tineret, mediu, cultură, digitalizare: de la inițiative de reducere a poluării, de reamenajare a unor străzi, a unor zone din oraș, la inițiative ce țin de semaforizare inteligentă sau montarea de pavaj tactil pentru nevăzători sau pur și simplu lucruri de bază, precum reamenajarea unor zone de colectare a deșeurilor.
„În data de 20 februarie 2020, joi, va avea loc ședința de consiliu local a Mun. Rădăuți, iar pe ordinea de zi este chiar aprobarea bugetului local pentru anul 2020. Sperăm ca la momentul dezbaterii bugetului pe anul 2020, aleșii locali să discute și ideea implementării bugetării participative în Rădăuți, dacă într-adevăr există o deschidere față de cetățeni, reală, nu doar declarativă” declară reprezentanții asociației.
Intră acum și în grupul de