Intră acum și în grupul de
Societatea Multidisciplinară a Medicilor Rezidenți (SMMR) a transmis Ministrului Sănătății Victor Costache o solicitare pentru creșterea măsurilor de protecție a personalul medical, inclusiv a medicilor rezidenți, implicați în mobilizarea națională împotriva COVID-19.
În contextul epidemiologic actual, SMMR atenționează asupra riscurilor extinse la care medicii rezidenți, cât și întreg personalul medical, sunt supuși în activitatea lor, considerând resursele încă limitate din unitățile sanitare în care își desfășoară activitatea.
În majoritatea spitalelor, medicii rezidenți sunt responsabili de triaj, reprezentând prima linie de interacțiune cu pacienții, astfel fiind supuși celor mai mari riscuri de infecție, arată SMMR.
Printre punctele pe care le atinge solicitarea se numără alocarea de fonduri suplimentare pentru achiziționarea de materiale de protecție și substanțe biocide precum și echipamente medicale și medicamente necesare pentru tratarea pacienților diagnosticați cu COVID-19, în funcție de gravitatea manifestărilor.
De asemenea, crearea și implementarea de protocoale și metodologii dedicate, în toate unitățile sanitare, pentru managementul corespunzător al pacienților este extrem de importantă în acest moment, în special în contextul utilizării eficiente a resurselor disponibile. Din punct de vedere al resursei umane, SMMR propune mobilizarea întregului corp medical în oferirea îngrijirilor de sănătate în cadrul unui sistem de ture/gărzi eficient, ce va evita suprasolicitarea fizică și psihică a personalului medical, precum și stabilirea unor măsuri speciale de protecție și de limitare a expunerii în cazul cadrelor medicale cu comorbidități preexistente, gravide sau alte categorii la risc.
SMMR consideră că aceste măsuri sunt necesare și urgente pentru un control eficient al pandemiei de COVID-19 asigurând un grad sporit de siguranță pentru întregul personal medical dar și pentru pacienții care solicită ajutorul sistemului de sănătate din România pentru orice patologie, indiferent de etiologia acesteia. „Deși suntem încă într-o perioadă de formare, ca medici rezidenți constituim una dintre componentele importante ale sistemului medical din România.
„Avem responsabilitatea și datoria față de întreaga populație să luptăm împreună în această imensă mobilizare împotriva COVID-19, fără să ignorăm însă toate celelalte patologii și urgențe medico-chirurgicale specifice fiecărei specialități. Astfel, pentru a putea lupta în continuare, avem nevoie să respectăm un principiu de bază: siguranța salvatorului.”, a declarat dr. Ioan-Alexandru Mirea, președinte SMMR
Intră acum și în grupul de