Intră acum și în grupul de
Premierul României, Ludovic Orban, a apreciat, joi seara, la TVR, ca profund dăunătoare campania prin care se cere oprirea exploatării lemnului pe perioada stării de urgență, acesta fiind chiar o inițiativă a deputatului PNL de Iași Marius Bodea.
„Exploatarea legală a lemnului este extrem de importantă pentru economie. Ce să facem acum, să mai producem 200.000 de șomeri pentru că unii derulează campanii ca să fie oprite tăierile de arbori în perioada asta?”, a întrebat Orban.
El a arătat că lemnul este o resursă care, exploatată legal, generează prin fabricile de mobilă sau prin alte mijloace, generează locuri de muncă și generează produse care susțin economia.
„Asta mi se pare o campanie profund dăunătoare. Treaba noastră este ca exploatarea să se facă în condițiile legii”, a spus premierul.
El a arătat că prin ordonanțele militare s-a aprobat o măsură prin care Gărzile Forestiere sunt implicate în aplicarea prevederilor legate de păduri și participă alături de armată și jandarmerie, în împiedicarea tăierii ilegale și a transportului.
„Acum este mult mai ușor să descoperi cantități de masă lemnoasă care sunt exploatate ilegal. Circulă foarte multe neadevăruri. România este importator net de masă lemnoasă. Noi am importat milioane de tone inclusiv din Germania, din Austria, din Polonia, din Ucraina” a declarata Ludovic Orban.
El a explicat că în aceste țări au fost furtuni foarte puternice și sunt foarte multe căzături, iar din cauza asta prețul masei lemnoase a coborât destul de mult și este mai rentabil, uneori, să achiziționezi lemn din din alte țări decât să cumperi lemn care este exploatat în România.
„Exporturile sunt de câteva sute de mii de metri cubi. Exportul e mult, mult mai mic, decât importul de masă lemnoasă. Am văzut că e o campanie și împotriva companiei austriece Schweighofer. Cred că la ora actuală, aproape 80 la sută din lemnul pe care îl procesează este lemn din import și nu din exploatațiile forestiere”, a spus Orban.
Premierul a subliniat că important este ca exploatarea lemnului să se facă legal, pe bază de amenajamente, arborii care sunt recoltați să fie recoltați pe baza științei acumulate, pe baza deciziei specialiștilor.
El a spus că până la 30 iunie va fi pus în funcțiune sistemul SUMAL ca un instrument suplimentar de combatere a tăierilor ilegale.
Intră acum și în grupul de