Managerul SJU Suceava, col. Daniel Derioiu: Medicii unităţii au trecut printr-un “stres extrem”, întrucât „viaţa lor, a familiilor lor şi a pacienţilor lor a fost pusă în pericol”, dar în prezent s-a reuşit formarea unei echipe bazate pe relaţii profesionale


Intră acum și în grupul de
  • Col. Daniel Derioiu:
  • circuitele epidemiologice care erau nefuncţionale, materialele din depozite care sosiseră şi din cauza lipsei de personal, probabil, a spitalului nu fost distribuite pe teren şi lanţul de comandă era destructurat în spital
  • am găsit aici o echipă medicală în pragul epuizării atât fizice, cât şi psihice, care a luptat cu dedicaţie şi îndârjire
  • secţia de ATI este foarte grav afectată şi în continuare, prin plecarea şefului de secţie
  • a existat o perioadă scurtă în care medicii militari poate au fost primiţi cu răceală, cu teamă, dar acum formăm o echipă
  • Generalul Paul Oprea:
  • noi am venit aici pur şi simplu să substituim aceste vicii de comandă, să reînnodăm lanţul de comandă, pentru că a trimite patru militari să conducă un spital cu 1500 de paturi nu e uşor
  • noi am dat destule semnale că lucrăm cinstit, onest,respectuos faţă de toţi, respectăm prevederile legale în ceea ce priveşte managementul spitalelor publice
  • faptul că se moare în continuare, nu cred că cineva şi-a închipuit că dacă aducem nişte medici în uniformă militară aici sau cu educaţie militară, nu va mai muri nimic, altfel îi plimbam pe tot mapamondul şi automat nu mai apăreau decese COVID-19
Interviu cu conducerea spitalului de urgență din Suceava

”Mulțumim colegilor noștri care au rămas și au luptat până la epuizare, de multe ori, cu abnegație, dăruire și au dat dovadă de caracter și putere de muncă deosebită, puse în slujba sucevenilor. Îi asigurăm că suntem alături de ei și ne dorim să facem echipă și să luptăm împreună pentru sănătatea oamenilor din județul Suceava.” Așa au încheiat un interviu de 45 de minute doctorul Ionel Oprea, secretar de stat în Ministerul Sănătății, și colonelul doctor Daniel Derioiu, managerul interimar al spitalului de urgență din Suceava. În acest interviu puteți afla răspunsurile la multe întrebări pe care cu siguranță de la începutul aceste situații de urgență ni le punem cu toții.#RomâniaFiiPuternică

Gepostet von Ministerul Apararii Nationale, Romania – www.mapn.ro am Samstag, 11. April 2020

Managerul interimar al Spitalului Judeţean de Urgenţă Suceava, colonel dr. Daniel Derioiu a declarat într-un amplu interviu postat pe site-ul MApN că printre problemele identificate în unitatea suceveană la sosirea echipei de coordonare se numărau circuitele epidemiologice nefuncţionale, lipsa pârghiilor de conducere şi a  personalului afectat de îmbolnăvire, distribuirea deficitară a materialelor sanitare din depozite, dar şi situaţia dificilă de la Secţia de Anestezie Terapie Intensivă.

Colonel dr. Daniel Derioiu a spus că noua echipă de coordonare s-a concentrat, după efectuarea în primă fază a unei radiografii a situaţiei existente în spital, pe luarea unor măsuri urgente “de corectare a problemelor identificate şi pe preîntâmpinarea degradării acestei situaţii”.

 “Ca şi probleme identificate în primă fază au fost: circuitele epidemiologice care erau nefuncţionale, materialele din depozite care sosiseră şi din cauza lipsei de personal, probabil, a spitalului nu fost distribuite pe teren şi lanţul de comandă era destructurat în spital, nu se mai întrunise Consiliul Medical, nu mai existau pârghiile de conducere, conform legislaţiei civile în vigoare, iar lipsa personalului, una dintre cele mai mari probleme, care a fost generată de îmbolnăvire, de izolare şi poate această epidemie, care a afectat serios personalul, a fost generatoare de mari probleme.

De asemenea, o altă problemă serioasă a fost secţia de ATI, care este foarte grav afectată şi în continuare, prin plecarea şefului de secţie. Am identificat un nou coleg care să preia conducerea secţiei şi să începem să facem reorganizarea ei şi extinderea ei, pentru că ne aşteptăm la un număr mai mare de victime”, a explicat Derioiu.

Referindu-se la colaborarea cu medicii civili ai spitalului şi cu întreg personalul unităţii, managerul interimar al SJU Suceava a făcut câteva precizări spunând că în prezent s-a reuşit formarea unei echipe bazate pe relaţii profesionale şi că nu există o stare de conflict.

El consideră că medicii unităţii au trecut printr-un “stres extrem”, întrucât „viaţa lor, a familiilor lor şi a pacienţilor lor a fost pusă în pericol” .

“Aceşti oameni au trecut printr-un stres extrem, viaţa lor, a familiilor lor şi a pacienţilor lor a fost pusă în pericol şi strigătele lor de ajutor, teama pentru ceea ce se întâmplă în prezent, teama de viitor, sunt clar de înţeles, dar nu considerăm că acum, în momentul de faţă, suntem într-o stare de conflict. În acest moment am reuşit în condiţii de criză, de război biologic pe care le trăim, să legăm relaţii profesionale, să formăm o echipă, că suntem şi noi medici, chiar dacă suntem cu grad militar, şi medicii militari reacţionează cot la cot cu medicii civili. A existat o perioadă scurtă în care medicii militari poate au fost primiţi cu răceală, cu teamă, dar acum formăm o echipă”, a subliniat Derioiu.

El a explicat că medicii militari au “mai multă dedicare” în privinţa  procedurilor, organizării şi a respectării regulilor impuse de specialiştii în domeniu.

“În această situaţie suntem în momentul de faţă şi nu consider că ne aflăm într-o situaţie de conflict”, a precizat Derioiu.

Colonel dr. Daniel Derioiu a mai declarat că preluarea spitalului a fost “un proces dificil” în condiţiile în care echipa medicală de aici era foarte afectată, se afla în pragul epuizării fizice şi psihice, iar stresul “a dus cumva la deruta în lupta inegală cu acest virus foarte de contagios”.

“Nu este vorba de răspunsul diferit al medicilor civili la ordine, este vorba de faptul că noi am găsit aici o echipă medicală în pragul epuizării atât fizice, cât şi psihice, care a luptat cu dedicaţie şi îndârjire pentru a asigura continuitatea asistenţei medicale pentru pacienţii care erau internaţi şi erau din ce în ce mai mulţi. Comunicarea nu a fost problema pentru că erau dânşii obişnuiţi cu alte modele, şi noi că suntem militari şi avem alt stil, noi suntem tot medici şi comunicăm la fel de bine cu medicii civili din spitalele militare în care activăm în funcţiile noastre de bază. Aici cred că singura problemă a fost epuizarea personalului şi acest stres a dus cumva la deruta în lupta inegală cu acest virus foarte de contagios. Preluarea spitalului a fost un proces dificil, pentru că s-a găsit o echipă foarte afectată. În acest sens, noi încercăm să ajutăm cu, cunoştinţele noastre dobândite în exerciţii NATO, în participarea în misiuni de medicină operaţională, pe partea de răspuns în situaţii de criză şi de răspuns în situaţii de incidente biologice”, a menţionat Derioiu.

La rândul său, secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii, general-maior în rezervă, medicul chirurg Ionel Paul Oprea, în prezent, coordonator medical al Sucevei, a declarat în interviul postat pe site-ul MApN că la SJU Suceava nu există nici un conflict între echipa militară şi personalul medical civil.

“Vă declar deschis că nu există nici un conflict, nu este nici un conflict, pentru că ceea ce a apărut pe diversele posturi media au fost punctele de vedere şi solicitările unor colegi de aici, care nu şi-au exprimat niciodată doleanţele faţă de noi sau ce nu le convine, deci în nici un caz, sunt destul de absconse, manifestări pe care noi nu le putem controla şi nici nu ne propunem acum în nici un fel, este dreptul oricui să-şi exprime punctul de vedere, însă ca manifestări în cadrul colaborării instituţionale, aici, în Consiliul Medical, unde toţi au dreptul să-şi spună punctul de vedere sau direct, în cadrul spitalului, pentru că ne întâlnim zilnic nu cu un caz, ci cu zeci de cazuri  în care personalul ni se adresează direct pentru a soluţiona problemele. Am şi reuşit în mare parte, spre surprinderea unora, raportat la ceea ce se întâmpla înainte. Noi am preluat aici, trebuie să se ştie, şi multe relaţii în cadrul personalului pe care nu noi le-am generat, poate că unele nu erau conforme cu principiile de acţiune ale unei echipe unite, poate că au fost şi dezbinări pe care noi le-am moştenit ca atare, a trecut perioada de tatonare, noi am dat destule semnale că lucrăm cinstit, onest, respectuos faţă de toţi, respectăm prevederile legale în ceea ce priveşte managementul spitalelor publice. Am început cu şedinţa extraordinară a Consiliului Medical, urmată de şedinţele Comitetului Director, toate documentele sunt consemnate, vor fi consemnări care vor sta la dispoziţia tuturor celor care vor să cerceteze sau să analizeze ceea ce am făcut aici”, a explicat Ionel Paul Oprea.

Întrebat dacă s-a reuşit efectuarea unui audit la SJU Suceava după sosirea echipei militare, coordonatorul medical al Sucevei a precizat că un astfel de demers este complex, înseamnă o “analiză în amănunţime”, cu determinarea cauzelor care au condus la această situaţie şi care “se încheie întotdeauna cu consiliere”.

“Noi nu numai că nu am avut posibilitatea, din cauza timpului relativ redus, dar şi a unei echipe reduse, noi am venit aici pur şi simplu să substituim aceste vicii de comandă, să reînnodăm lanţul de comandă, pentru că să ştiţi a trimite patru militari să conducă un spital cu 1500 de paturi nu e uşor, dacă nu există lanţul de conducere reprezentat de către şefii structurilor atât în sectorul medical, cât şi în cel administrativ, nu se poate face nimic, însă acum, faptul că am început să activăm, să funcţionăm şi să progresăm în redobândirea capacităţii integrale de răspuns a spitalului, înseamnă că echipa începe să funcţioneze”, a spus general-maior în rezervă, medicul chirurg Ionel Paul Oprea .

El a arătat că încă de la sosirea la Suceava au fost luate măsurile legale, s-au proiectat toate activităţile, coordonându-le, şi s-au introdus circuite, proceduri de lucru, s-au stabilit obiective.

“În primul rând, am introdus modul obligatoriu de port al ţinutei de protecţie pentru a asigura o activitate protejată a personalului. De asemenea, s-au stabilit circuitele funcţionale ţinând cont de cele două situaţii patologice clare, sectorul în care sunt trataţi pacienţii cu COVID plus şi sectorul urgenţelor non COVID.  Am introdus proceduri de lucru, am stabilit obiective şi, mai presus decât orice, cred că suntem pe cale să definitivăm lanţul de comunicare cu toţi angajaţii spitalului prin responsabilizarea şefilor de compartimente, secţii şi servicii în a transmite tot ceea ce se decide la nivelul conducerii spitalului, să se difuzeze către întreg personalul pentru luarea la cunoştinţă şi pentru a acţiona în consecinţă consensual. Această schimbare, faţă de ceea ce întâlnim din analiza documentelor, cred că va fi un pas mare pentru Spitalul Judeţean Suceava, pentru colectivul acestuia şi nu pentru noi, iar faptul că se moare în continuare, nu cred că cineva şi-a închipuit că dacă aducem nişte medici în uniformă militară aici sau cu educaţie militară, nu va mai muri nimic, altfel îi plimbam pe tot mapamondul şi automat nu mai apăreau decese COVID-19. Deci cine şi-a închipuit că nu se moare, sunt în continuare pacienţi cu evoluţii grave şi multe evoluţii sunt din păcate imprevizibile, agravările producându-se la pacienţi care iniţial au avut o evoluţie bună sau apar brusc, când trebuie să reacţionăm”, a mai spus coordonatorul medical al Sucevei.


Intră acum și în grupul de