Autoritățile județene sucevene vizează trei scenarii de evoluție a epidemiei cu noul coronavirus în județ. Pentru cel mai pesimist se vor asigura 1900 de paturi, din care 1.200 în spital și 700 de paturi în alte locații. CJ Suceava face demersuri pentru asigurarea necesarului de echipamentele medicale necesare


Intră acum și în grupul de

Autorități județene și locale sucevene împreună cu reprezentanți ai societății civile s-au întrunit, miercuri, la Palatul Administrativ pentr stabilirea unei strategii integrate de abordare a acțiunilor administrației publice și a societății civile, în scopul eficientizării eforturilor privind asigurarea echipamentelor și materialelor de protecție pentru Spitalul Județean „Sf. Ioan cel Nou” Suceava și unitățile medicale de suport, dar și a resurselor umane calificate, inclusiv prin intermediul voluntarilor.

În cadrul ședinței s-au prezentat acțiunile desfășurate până în prezent atât de administrația publică județeană și locală, cât și de societatea civilă prin reprezentanții săi, căile de susținere reciprocă și coordonare a acțiunilor în vederea asigurării întregului suport logistic necesar Spitalului Județean „Sf. Ioan cel Nou” Suceava și unităților medicale de suport din județ.

Prefectul județului Suceava, Alexandru Moldovan, a prezentat Planul de operaționalizare graduală a Spitalului Județean „Sf. Ioan cel Nou” Suceava pentru atingerea capacității de răspuns maximal, aprobat de către Consiliul medical al spitalului județean. 

Planul vizează 4 domenii (conducere/lanț de conducere, spital, terapie intensivă și logistică medicală), și este structurat în 3 etape, ce vizează, funcție de evoluția pandemiei, la asigurarea unui număr de 900 paturi  în spital – etapa I, 1200 de paturi în spital – etapa a II-a, și un număr de 1900 de paturi, respectiv 1200 de paturi în spital și 700 de paturi în alte locații.   

Având în vedere planificarea controlului pentru îndeplinirea obiectivelor propuse de către conducerea spitalului județean, în toate cele trei variante de răspuns, președintele Consiliului Județean, Gheorghe Flutur, a solicitat reprezentanților societății civile, o listă cu principalele probleme identificate de aceștia atât în ceea ce privește necesarul de materiale de protecție și echipamente pentru secția ATI, cât și în ceea ce privește necesarul de resursă umană calificată.

Un aspect aparte a fost cel de corelare a eforturilor administrației publice cu cele ale societății civile și stabilirea unor direcții de acțiune cu prioritizarea necesităților materiale, dar mai ales umane, ținând cont de evoluția posibilelor scenarii identificate  în răspândirea COVID 19.

În același timp, administrația județului a prezentat reprezentanților societății civile propriile demersuri efectuate, cât și problemele identificate. Analiza efectuată de către specialiștii Consiliului Județean Suceava, în colaborare cu cei ai spitalului județean, a relevat necesitatea achiziționării a 7 tipuri de aparaturi medicale, de imediată necesitate, pentru funcționarea optimă a spitalului județean și anume: infuzionate, aspiratoare de secreții, monitoare de funcții vitale, concentrator de oxigen, ventilatoare, bloc injectomate, videolaringoscop.  

Cei prezenți au convenit să stabilească o platformă comună de lucru administrație publică – societate civilă, ce va sta la baza acțiunilor derulate, cu termene, direcții concrete de acțiune pentru identificarea posibilelor surse de echipamente și materiale de protecție, dar și de recrutare a resurselor umane calificate.

Mai mult, administrația județului a comunicat că va iniția demersuri instituționale imediate, considerând aspectele discutate ca fiind o prioritate zero, pentru soluționarea cât mai urgentă a crizei și stopării răspândirii COVID – 19. Președintele Consiliului Județean, Gheorghe Flutur, a precizat că a fost desemnată o persoană, din cadrul instituției pe care o conduce, pentru a centraliza și coordona situațiile privind necesarul unității medicale județene și care va conlucra cu reprezentanții societății civile.

Cornel Dediu, directorul Crucea Roșie Română – filiala Suceava, a precizat că joi, 16.04.2020, vor ajunge la Suceava, pentru spitalul județean o serie de materiale de protecție și aparatură medicală, respectiv măști, combinezoane și ventilatoare.                

Totodată, dr. Liviu Trifina a prezentat o analiză proprie a necesităților spitalului județean,  în ceea ce privește dotarea cu ventilatoare, precum și o evaluare a capacității de suport a unității medicale județene.

În aceeași ședință, administrația județeană a arătat că s-a dispus suplimentarea schemei de personal aferentă unității medicale, fiind analizate pentru a fi implementate, și alte măsuri imediate de stimulare a aportului de personal medical calificat.

Întâlnirea s-a desfășurat la solicitarea prefectului Alexandru Moldovan cu participarea președintelui Consiliului Județean Suceava, Gheorghe Flutur, primarul municipiului Suceava, Ion Lungu, directorul organizației Crucea Roșie România – Filiala Suceava, Cornel Dediu, dr. Liviu Trifina, reprezentant al Asociației O.N.G.-urilor, subprefectul Daniel Prorociuc, vicepreședinții Consiliului Județean Suceava, Viorel Seredenciuc și Gheorghe Marin Niță, viceprimarul municipiului Suceava, Lucian Harșovschi și administratorul județului Suceava, Irina Vasilciuc.


Intră acum și în grupul de