Intră acum și în grupul de
Hotelul “Best Western” din Gura Humorului va fi în perioada 7 – 10 septembrie gazda unui simpozion internaţional organizat de Autoritatea Naţională Sanitar-Veterinară şi TAIEX-oficiul pentru schimb de informaţii privind asistenţa tehnică.
Directorul DSVSA Suceava, Petrea Dulgheru, a declarat joi, în cadrul unei conferinţe de presă că la simpozion sunt aşteptaţi 120 de participanţi din ţările învecinate, dar şi din Danemarca, Olanda, Lituania.
„Simpozionul va cuprinde o simulare privind apariţia febrei aftoase la o stână din judeţ. S-a pregătit un exerciţiu şi sperăm să convingem ţările din UE că Suceava este în stare să gestioneze o astfel de situaţie”, a afirmat Petrea Dulgheru.
Şeful DSVSA Suceava a adăugat că realizarea acestui exerciţiu se face cu implicarea Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă, dar şi a Prefecturii. De altfel, la simpozion sunt invitaţi toţi şefii de inspectorate pentru situaţii de urgenţă şi reprezentanţi ai DSV-urilor din ţară.
Petrea Dulgheru a mai menţionat că Suceava organizează numai exerciţiul tehnic, costul simpozionului fiind suportat în întregime de TAIEX.
Febra aftoasă este o boală infecţioasă de natură virală foarte contagioasă a rumegătoarelor paricopitate (mamifere erbivore şi omnivore care calcă pe degete perechi copitate), suinelor (porci), apare şi la elefanţi, şobolani şi arici. Cabalinele sau omul pot fi purtători sănătoşi de virus.
Febra aftoasă se transmite, în general, prin contact cu secreţii şi excreţii ale animalelor bolnave sau celor purtătoare de virus (cabaline infectate), vehiculate prin haine, alimente, furaje contaminate.
Pentru împiedicarea extinderii bolii se iau măsuri de carantină (izolarea tuturor exemplarelor suspectate de infecţie), dezinfecţii riguroase, sistarea importului produselor de origine animală din ţările unde a fost declarată boala (declararea bolii fiind obligatorie).
Omul este ferit de pericolul îmbolnăvirii prin consum de carne infectată, deoarece virusul este inactivat de sucul gastric, însă pagubele produse de boală în domeniul creşterii animalelor sunt imense, în Europa de vest folosindu-se metoda de eradicare „culling” (omorârea efectivului de animale infectate).
În alte ţări se aplică, ca măsură preventivă, vaccinarea cu un virus inactivat, folosindu-se ca adjuvant hidroxidul de aluminiu. Dezavantajul acestei metode constă în faptul că animalele purtătoare de virus nu se mai pot deosebi prin metode serologice (determinări de anticorpi) de animalele vaccinate.
Intră acum și în grupul de