Intră acum și în grupul de
Autorităţile sanitare sucevene au început testarea pentru COVID 19 a personalului şi beneficiarilor Centrului de Recuperare şi Reabilitare Neuropsihiatrică Sasca Mică după ce unul dintre beneficiari, care a fost internat la SJU Suceava, a fost confirmat pozitiv cu noul coronavirus.
Directorul executiv al Direcţiei de Sănătate Publică Suceava, medicul Elena Manuela Trifan, a declarat pentru NewsBucovina, că o persoană cu bronşită cronică, care fusese în izolare timp de 10 zile la Centrul de Recuperare şi Reabilitare Neuropsihiatrică Sasca Mică, a fost internată la începutul săptămânii trecute în Spitalul Judeţean de Urgenţă Suceava, unde a fost testată pentru SARS-CoV 2, fiind confirmată pozitiv în cursul zilei de joi cu infecţie cu noul coronavirus.
Medicul Elena Manuela Trifan a spus că în aceste condiţii autorităţile sanitare au acţionat prompt şi au decis începerea de vineri a testării pentru SARS-CoV2 a personalului aflat în tură, dar şi a tuturor beneficiarilor serviciilor sociale de la centrul respectiv.
Ea a mai spus că urmează ca şi restul personalului din acest centru să fie testat pentru SARS-CoV2.
Directorul executiv al DSP Suceava a subliniat că autorităţile sanitare vor continua testarea personalului din toate centrele de îngrijire a persoanelor vârstnice şi a persoanelor vulnerabile din judeţul Suceava, de două ori pe lună.
Reamintim că, potrivit Art.14 din Ordonanţa militară nr 8/09.04.2020, “în scopul prevenirii apariţiei unor focare de infecţie, în cazul manifestării simptomatologiei specifice COVID-19 sau, după caz, a unor informaţii din care rezultă contactul direct cu o persoană infectată în rândul beneficiarilor sau al personalului, direcţiile de sănătate publică asigură testarea beneficiarilor şi a întregului personal, la sediul serviciului social”.
Totodată, Art. 10, al. 1 din Ordonanţa Militară nr.8 prevede instituirea, pe perioada stării de urgenţă, a măsurii de izolare preventivă la locul de muncă sau în zone special dedicate în care nu au acces persoane din exterior, pentru personalul angajat al centrelor rezidenţiale de îngrijire şi asistenţă a persoanelor vârstnice, centrelor rezidenţiale pentru copii şi adulţi, cu şi fără dizabilităţi, precum şi pentru alte categorii vulnerabile, publice şi private, pe o perioadă de 14 zile, iar aliniatul 2 al aceluiaşi articol prevede că această perioadă de 14 zile este urmată ciclic de o perioadă de izolare preventivă la domiciliu, pe o perioadă egală cu cea de izolare preventivă la locul de muncă, prezenţa personalului în centru asigurându-se în ture/schimburi.
Purtătorul de cuvânt al Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Suceava, Nicoleta Daneliuc, a declarat pentru NewsBucovina că pentru 40 dintre beneficiarii acestui centru care fost deja confirmaţi pozitiv pentru infecţia cu noul coronavirus s-a luat decizia izolării în una dintre clădirile centrului şi urmează să fie instituit tratament specific.
Daneliuc a spus că cei 40 de beneficiari sunt asimptomatici, dar sunt monitorizaţi permanent.
Ea a precizat că testarea continuă şi sunt aşteptate şi rezultatele analizelor celorlalte teste recoltate până acum de la beneficiari şi personal, iar în funcţie de rezultate vor fi adoptate şi alte măsuri.
Purtătorul de cuvânt al DGASPC Suceava a menţionat că în momentul de faţă în centrul de la Sasca Mică sunt 385 de beneficiari ai serviciilor sociale, iar în centrul respectiv lucrează peste 200 de angajaţi.
De precizat este că Centrul de Recuperare şi Reabilitare Neuropsihiatrică Sasca Mică pentru persoanele adulte cu dizabilități se află în structura Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Suceava.
(LB)
Intră acum și în grupul de